Finnoy Travel Logo
Finnoy Travel - matkatarinoita ja vinkkejä
Finnair Airbus A321 at Helsinki Airport

Lensimme Helsingistä Madeiralle Finnairin uudella Airbus A321neo:lla, jossa oli hyvin toimiva maksullinen WiFi-yhteys.

Onko Finnairin WiFi hintansa arvoinen?

 • Finnoy Travel
 • Päivitetty: 29.05.2020 | 15. tammikuuta 2019
 • English version

Sisällys

 1. WiFin saatavuus
 2. WiFin hinta Euroopan lennolla
  1. Stream-yhteys
  2. Browse-yhteys
 3. Yhteyden laadun testaus
  1. Nopeus
  2. Nettiyhteyden viive
  3. Viiveen vaihtelu
  4. Lähetysnopeus
 4. WiFin käyttökokemus
 5. Puutteet nettiyhteydessä
 6. Onko Finnairin WiFi-yhteys hyvä ostos?

Yhä useampi lentoyhtiö tarjoaa internet-yhteyttä lennoillaan WiFin kautta. Finnair on tuonut kauko- ja lähilennoilleen Nordic Sky -palveluportaalin, jonka kautta voi ostaa myös yhteyden nettiin lennon ajaksi. Liittyminen verkkoon tapahtuu millä tahansa WiFi:ä tukevalla laitteella. Verkkoa voi käyttää esimerkiksi puhelimella tai tietokoneella.

WiFin saatavuus

Finnair on tarjonnut nettiyhteyttä kaukolennoillaan jo joitakin vuosia. Viimeisten vuosien aikana palvelu on laajentunut myös kapearunkoisiin Airbus-koneisiin ja on siten saatavilla usealla Finnairin itsensä operoimalla Euroopan lennolla. Toisin kuin Finnairin varteen otettavalla kilpailijalla, Norwegianilla, Finnairin WiFin käytöstä tulee maksaa erikseen.

Euroopan sisäisillä lennoilla internet-yhteys on ilmainen business-luokassa sekä Finnair Plus Gold ja Platinum -asiakkaille. Ilmaista yhteyttä on käytettävissä kuitenkin vain 30 minuuttia, mikä on mielestämme business-lipulla matkustavien tai Finnairin tasojäsenien aliarviointia. Ainoastaan Finnair Plus Platinum Lumo -jäsenet saavat veloituksettoman nettiyhteyden koko lennon ajaksi. Edellisiin ryhmiin kuulumattomien tulee maksaa internet-yhteydestä.

WiFin hinta Euroopan lennolla

Olemme testanneet Finnairin nettiyhteyttä lennollamme Helsingistä Funchaliin Airbus A321 -koneella (2019) sekä lennolla Helsingistä Pariisiin (2020) samanlaisella kalustolla. Molemmilla lennoilla myytävänä oli kaksi erilaista yhteysvaihtoehtoa.

 • Stream-yhteys: 12,95 euroa
 • Browse-yhteys: 6,95 euroa

Stream-yhteys

Finnairin Sky Nordic -portaalin mukaan Stream-yhteys sopii esimerkiksi videon tai musiikin suoratoistoon, ja sen kautta voi käyttää VPN-yhteyttä. Teknisesti tämä tarkoittaa sitä, että nettiyhteydessä ei ole erityisiä palomuuraussääntöjä, jotka estävät edellä mainitut käyttötavat. Kyseiset yhteydet todennäköisesti myös priorisoidaan korkeammalle, jolloin ruuhkatilanteessa ne saavat enemmän kaistaa käyttöönsä. Tämän yhteysluokan maksiminopeudeksi Finnair lupaa 15 Mbit/s. 15 Mbit/s on riittävä nopeus peruskäyttöön.

Browse-yhteys

Browse-yhteys on internet-yhteyden kevyempi vaihtoehto, joka sopii lähinnä webin selailuun ja sähköpostin lähettämiseen. Yhteyden käyttöä muuhun estetään palomuurauksella, esimerkiksi YouTubeen ei pääse. Myös tämän yhteyden maksiminopeudeksi luvataan 15 Mbit/s.

Yhteyden laadun testaus

Teimme lennoillamme teknisiä testejä yhteyden laadusta.

Nopeus

Käytimme ostamaamme browse-yhteyttä, joka Finnairin kertoman mukaan soveltuu webin selailuun, ja sen maksiminopeus on 15 Mbit/s. Suorittamamme nopeusmittauksen mukaan luvattu vastaanottonopeus saavutettiin lähes täydellisesti molemmilla testikerroilla. Näin ollen markkinointilupaus on pitänyt paikkaansa ainakin meidän kohdallamme.

Tulee kuitenkin huomioida, että koneessa ei liene ollut useita muita samanaikaisia käyttäjiä. Palvelun maksullisuus pitää käyttäjämäärät pieninä.

Nettiyhteyden viive

Internet-yhteyden nopeus ei kerro kaikkea. Webbiselailun käyttömukavuuteen vaikuttaa erityisen paljon tiedonsiirtoviive. Viiveen ollessa korkea käyttö tuntuu hitaalle, sillä webbisivustot reagoivat käyttäjän syötteisiin hitaasti. Pitkä viive hidastaa myös monimutkaisten webbisivujen lataamista.

Mittauksemme mukaan viive suomalaisille palvelimille oli noin 0,7 sekuntia molemmilla testikerroilla (kotiyhteyksissä noin 0,02s). Näin suurta viivettä ei voisi hyväksyä kodin nettiyhteydeksi, mutta koska lentokoneen verkkoyhteys kiertää satelliitin kautta, pienempää viivettä on vaikea toteuttaa. Viive on siis pakollinen paha, mille ei juuri voi mitään. Korkea viive haittaa erityisesti interaktiivisten sovellusten käyttöä, mutta sähköpostien luku, pikaviestittely, suoratoisto ja kevyt webbisurffailu sujuvat ilman suurempia ongelmia.

Viiveen vaihtelu

Viiveen suuri vaihtelu kertoo yhteyden ruuhkaisuudesta ja heikosta laadusta. Mittauksemme mukaan viiveen vaihtelu oli pientä, joten yhteys toimi laadukkaasti ja verkossa ei ollut ruuhkaa.

Lähetysnopeus

Normaalisti internet-yhteyden nopeudesta kerrotaan verkosta käyttäjälle tuleva nopeus. Testasimme nopeuden myös toiseen suuntaan eli käyttäjältä internetiin. Saimme arvoksi vain 1 Mbit/s molemmilla testikerroilla. Onkin tyypillistä, että lähetysnopeutta rajoitetaan rajusti, jos kokonaiskaista on pieni. Peruskäyttäjä ei tarvitse lähetyskaistaa paljon, ja sen pienuutta ei huomaa webbisurffailussa. Kaistan pienuuden huomaa, jos esimerkiksi lähettää suuria tiedostoja internetin yli.

WiFin käyttökokemus

Mittaustemme mukaan Finnairin internet-yhteyden tekniset arvot ovat hyvät ottaen huomioon, että kyseessä on lentokoneen internet-yhteys. Pelkät tekniset arvot eivät kuitenkaan takaa, että verkkoa on mukava käyttää. Aito käyttäjäkokemus on paras laatumittari.

Kirjoitimme tämän artikkelin ensimmäisen version lentokoneessa testaamamme Finnairin verkkoyhteyden yli, ja koko prosessi meni sujuvasti. Näin ollen voimme todeta, että verkon käyttökokemus meidän Madeiran lennollamme oli erinomainen.

Finnair Airbus A321 matkustamo

Airbus A321-koneessa on lähes 200 matkustajapaikkaa. Jos kaikki käyttäisivät verkkoa samanaikaisesti, olisi verkko helposti ruuhkainen. Maksullisuus vähentää käyttöä ja pitää laadun korkeampana.

Puutteet nettiyhteydessä

Parannettavaakin internet-yhteydessä on. Madeiran lennollamme lentoonlähdön jälkeen kesti melkein tunnin ennen kuin yhteys oli kunnolla käytettävissä. Matkalla Helsingistä Funchaliin oli myös muutamia alueita, joilla yhteys ei ollut saatavilla. Hienoa on, että nämä alueet ilmoitettiin ennen ostopäätöksen tekoa. Vastaavasti Pariisin lennolla yhteys oli heti käytettävissä ja merkittäviä katvealueita ei ollut.

Onko Finnairin WiFi-yhteys hyvä ostos?

Maksoimme 6,95 euroa nettiyhteyksistä, joita ehdimme käyttämään muutaman tunnin. Tämän ajan verkko toimi erittäin hyvin ja ruuhkattomasti. Hinta on mielestämme edullinen hyvin toimivasta lentokoneen internetistä.

Norwegian tarjoaa perusnettiä veloituksetta, mutta kokemuksemme mukaan Norwegianin internet toimii melko epävakaasti. Syy lienee suuressa käyttäjämäärässä, sillä ilmaista internetiä haluaa käyttää lähes jokainen. Tällä kertaa pidämmekin Finnairin ideaa pitää palvelu maksullisena hyvänä, sillä nyt pienellä maksulla saa laadukasta palvelua.

Mitkä ovat omat kokemuksesi Finnairin WiFistä? Kommentoi alle!

Lue myös

Jos pidit tietoja hyödyllisinä tai mielenkiintoisina, mikset JAKAISI artikkelia perheesi ja ystäviesi kesken!

Avainsanat: , , ,
Kohde: Suomi

Vinkit matkalle...

Loman odotus tuo energiaa

Matkustaminen on toivottavasti jälleen mahdollista kesän lähestyessä. Nyt on hyvä aika suunnitella kesäloman matkoja ja nauttia lentoyhtiöiden vielä edullisista hinnoista. Lentojen hintojen vertaileminen onnistuu helposti Skyscanner-palvelussa.

Varaa laatuhotellit edullisesti

Laadukkaitakin hotelleja myydään usein yllättävän edullisesti. Me vertailemme hotellihintoja HotelsCombined-vertailukoneella, jonka käyttäminen on erittäin helppoa. Olemme säästäneet merkittäviä summia olemalla hintatietoisia.

Tutustu aktiviteetteihin

Matkustatpa lähelle tai kauas, lomalle kannattaa suunnitella ohjelmaa. GetYourGuiden kautta varaat edullisia aktiviteetteja vaikka matkan joka päivälle. Osallistuminen järjestetyille retkille on vaivaton tapa nauttia lomasta.

Lukijoiden kommentit (0)

Kirjoita kommentti

Vastaat olemassa olevaan kommenttiin.
Uutiskirje

Pysy kuulolla!

Liittymällä postilistallemme saat nopeasti tiedon uusista hyödyllisistä artikkeleistamme.

Käsittelemme sähköpostiosoitettasi huolella tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

Scenery from El Hierro