Pysy kuulolla!

Liittymällä postilistallemme saat nopeasti tiedon uusista hyödyllisistä artikkeleistamme.

Sulje ikkuna

Käsittelemme sähköpostiosoitettasi huolella tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

Onko Finnairin WiFi hintansa arvoinen?

 • Finnoy Travel
 • Päivitetty: 06.02.2019 | 15. tammikuuta 2019
Finnair Airbus A321 at Helsinki Airport

Lensimme Helsingistä Madeiralle Finnairin uudella Airbus A321:lla, jossa oli hyvin toimiva maksullinen WiFi-yhteys.

Sisällys

 1. WiFin saatavuus
 2. WiFin hinta Euroopan lennolla
  1. Stream-yhteys
  2. Browse-yhteys
 3. Yhteyden laadun testaus
  1. Nopeus
  2. Nettiyhteyden viive
  3. Viiveen vaihtelu
  4. Lähetysnopeus
 4. WiFin käyttökokemus
 5. Puutteet nettiyhteydessä
 6. Onko Finnarin WiFi-yhteys hyvä ostos?

Yhä useampi lentoyhtiö tarjoaa internet-yhteyttä lennoillaan WiFin kautta. Finnair on tuonut kauko- ja lähilennoilleen Nordic Sky -nimisen palveluportaalin, jonka kautta voi ostaa myös yhteyden nettiin lennon ajaksi. Liittyminen verkkoon tapahtuu millä tahansa WiFi:ä tukevalla laitteella. Verkkoa voi siis käyttää esimerkiksi puhelimella tai tietokoneella.

WiFin saatavuus

Finnair on tarjonnut nettiyhteyttä kaukolennoillaan jo joitakin vuosia. Viimeisen vuoden aikana palvelu on laajentunut myös kapearunkoisiin Airbus-koneisiin ja on siten saatavilla usealla Finnairin itsensä operoimalla Euroopan lennolla. Toisin kuin Finnairin varteen otettavalla kilpailijalla, Norwegianilla, Finnairin WiFistä tulee maksaa.

Internet-yhteys on ilmainen business-luokassa sekä Finnair Plus Gold ja Platinum -asiakkaille. Ilmaista yhteyttä on käytettävissä kuitenkin vain 30 minuuttia, mikä on mielestämme business-lipulla matkustavien tai Finnairin tasojäsenien aliarviointia. Ainoastaan Finnair Plus Platinum Lumo -jäsenet saavat koko lennon ajaksi veloituksettoman nettiyhteyden.

WiFin hinta Euroopan lennolla

Testasimme Finnairin nettiyhteyttä lennollamme Helsingistä Funchaliin Airbus A321 -koneella. Lennolla oli myytävänä kaksi erilaista yhteysvaihtoehtoa.

 • Stream-yhteys: 12,95 euroa
 • Browse-yhteys: 6,95 euroa

Stream-yhteys

Finnairin Sky Nordic -portaalin mukaan Stream-yhteys sopii esimerkiksi videon tai musiikin suoratoistoon, ja sen kautta voi käyttää VPN-yhteyttä. Teknisesti tämä tarkoittaa sitä, että nettiyhteydessä ei ole erityisiä palomuuraussääntöjä, jotka estävät edellä mainitut käyttötavat. Kyseiset yhteydet todennäköisesti myös priorisoidaan korkeammalle, jolloin ruuhkatilanteessa ne saavat enemmän kaistaa käyttöönsä. Tämän yhteysluokan maksiminopeudeksi Finnair lupaa 15 Mbit/s. 15 Mbit/s on riittävä nopeus peruskäyttöön.

Browse-yhteys

Browse-yhteys on internet-yhteyden kevyempi vaihtoehto, joka sopii lähinnä webin selailuun ja sähköpostin lähettämiseen. Yhteyden käyttöä muuhun estetään palomuurauksella, esimerkiksi YouTubeen ei pääse. Myös tämän yhteyden maksiminopeudeksi luvataan 15 Mbit/s.

Yhteyden laadun testaus

Teimme lennollamme teknisiä testejä yhteyden laadusta.

Nopeus

Käytimme ostamaamme stream-yhteyttä, joka Finnairin kertoman mukaan soveltuu webin selailuun, ja sen maksiminopeus on 15 Mbit/s. Suorittamamme nopeusmittauksen mukaan luvattu vastaanottonopeus saavutettiin lähes täydellisesti. Näin ollen markkinointilupaus piti ainakin meidän kohdallamme paikkaansa.

Tulee kuitenkin huomioida, että koneessa ei liene ollut useita muita samanaikaisia käyttäjiä. Sky Nordic -portaalin mukaan verkossa ei ollut yhtään käyttäjää, mikä ei voi pitää paikkaansa, sillä me itse ainakin käytimme verkkoa. Todennäköisesti käyttäjiä oli kuitenkin vähän, minkä vuoksi saimme nopeustestistä hyvät tulokset.

Nettiyhteyden viive

Internet-yhteyden nopeus ei kerro kaikkea. Webbiselailun käyttömukavuuteen vaikuttaa erityisen paljon tiedonsiirtoviive. Viiveen ollessa korkea käyttö tuntuu hitaalle, sillä webbisivustot reagoivat käyttäjän syötteisiin hitaasti. Pitkä viive hidastaa myös monimutkaisten webbisivujen lataamista.

Mittauksemme mukaan viive suomalaisille palvelimille oli noin 0,7 sekuntia (kotiyhteyksissä noin 0,02s). Näin suurta viivettä ei voisi hyväksyä kodin nettiyhteydeksi, mutta koska lentokoneen verkkoyhteys kiertää satelliitin kautta, pienempää viivettä on vaikea toteuttaa. Viive on siis pakollinen paha, mille ei juuri voi mitään. Korkea viive haittaa erityisesti interaktiivisten sovellusten käyttöä, mutta sähköpostien luku, pikaviestittely, suoratoisto ja kevyt webbisurffailu sujuvat ilman suurempia ongelmia.

Viiveen vaihtelu

Viiveen suuri vaihtelu kertoo yhteyden ruuhkaisuudesta ja heikosta laadusta. Mittauksemme mukaan viiveen vaihtelu oli pientä, joten yhteys toimi laadukkaasti ja verkossa ei ollut ruuhkaa.

Lähetysnopeus

Normaalisti internet-yhteyden nopeudesta ilmoitetaan verkosta käyttäjälle tuleva nopeus. Testasimme nopeuden myös toiseen suuntaan eli käyttäjältä internetiin. Saimme arvoksi vain 1 Mbit/s. Onkin tyypillistä, että lähetysnopeutta rajoitetaan rajusti, jos kokonaiskaista on pieni. Peruskäyttäjä ei tarvitse lähetyskaistaa paljon, ja sen pienuutta ei huomaa webbisurffailussa. Kaistan pienuuden huomaa, jos esimerkiksi lähettää suuria tiedostoja internetin yli.

WiFin käyttökokemus

Mittaustemme mukaan Finnairin internet-yhteyden tekniset arvot ovat hyvät ottaen huomioon, että kyseessä on lentokoneen internet-yhteys. Pelkät tekniset arvot eivät kuitenkaan takaa, että verkkoa on mukava käyttää. Hyvä mittari laatuun on aito käyttäjäkokemus.

Kirjoitimme tämän artikkelin lentokoneessa testaamamme Finnairin verkkoyhteyden yli, ja koko prosessi meni sujuvasti. Näin ollen voimme todeta, että verkon käyttökokemus ainakin meidän lennollamme oli erinomainen.

Finnair Airbus A321 matkustamo

Airbus A321-koneessa on lähes 200 matkustajapaikkaa. Jos kaikki käyttäisivät verkkoa samanaikaisesti, olisi verkko helposti ruuhkainen. Maksullisuus vähentää käyttöä ja pitää laadun korkeampana.

Puutteet nettiyhteydessä

Parannettavaakin internet-yhteydessä on. Lentoonlähdön jälkeen kesti melkein tunnin ennen kuin yhteys oli kunnolla käytettävissä. Matkalla Helsingistä Funchaliin oli myös muutamia alueita, joilla yhteys ei ollut saatavilla. Hienoa on, että nämä alueet ilmoitettiin ennen ostopäätöksen tekoa.

Onko Finnarin WiFi-yhteys hyvä ostos?

Maksoimme 6,95 euroa yhteydestä 5 tunnin lennolla, jolla toimivaa käyttöaikaa oli noin 3 tuntia. Tämän ajan verkko toimi erittäin hyvin ja ruuhkattomasti. Hinta on mielestämme edullinen hyvin toimivasta internetistä.

Norwegian tarjoaa vastaavaa palvelua veloituksetta, mutta kokemuksemme mukaan Norwegianin internet toimii melko epävakaasti. Syy lienee suuressa käyttäjämäärässä, sillä ilmaista internetiä haluaa käyttää lähes jokainen. Tällä kertaa pidämmekin Finnairin ideaa pitää palvelu maksullisena hyvänä, sillä nyt pienellä maksulla saa laadukasta palvelua.

Mitkä ovat omat kokemuksesi Finnairin WiFistä? Kommentoi alle!

Avainsanat: , , ,

Laadukkaampi ja turvallisempi matka

Säästä rahaa kohteeseen...

Matkabudjettia on helppo pienentää hintoja vertailemalla! Hotelscombined.com ja Skycanner ovat kaksi suosikkityökaluamme edullisten hintojen löytämiseen.

Palkitse itsesi...

Aloita matkasi mukavasti jo lentoasemalla. Kutsu itsesi lentokenttä-loungeen ostamalla edullinen kertasisäänpääsy Lounge Pass -palvelusta tai hanki rajattomat sisäänpääsyt Priority Passilta.

Huoletonta matkustamista...

Me kaikki toivomme matkan sujuvan hyvin. Valitettavasti matkan tapahtumat eivät aina ole mukavia. Viisaana matkaajana voit vähentää riskejäsi hankkimalla matkavakuutuksen. Lue matkavakuutusartikkelimme tai mikset pyytäisi tarjousta World Nomadsilta.

Kommentit (0)

Lisää kommentti


Sallitut HTML-tagit: <b><i><br>