Finnoy Travel - matkatarinoita ja vinkkejä
PROMOTION LINE PLACEHOLDER
SHARE

SUOMI: Filippiiniläisen maahanmuuttajan silmin

Auringonlasku
Suomen kesät ovat aikaa, jolloin luonto näyttää parhaat puolensa.

Tällä sivulla on kumppanuusmarkkinointia. Kumppaniemme linkkien klikkaaminen ei maksa sinulle mitään, mutta saatamme ansaita tästä pienen palkkion.

On suuri päätös muuttaa Suomeen 9000 kilometrin päästä. Kulttuuri on hyvin erilainen, ja elämän pienet asiat yllättävät päivä päivältä. Lue filippiiniläisen maahanmuuttajan blogista, miten hän on kokenut muuton Suomeen ja elämisen viileässä maassa trooppisten Filippiinien jälkeen.

On kulunut yli 2 vuotta siitä, kun muutin Filippiineiltä Suomeen. Aasiasta tulleena maahanmuuttajana olen huomannut elämisen Suomessa olevan erilaista Filippiineihin verrattuna. Eroavaisuuksista inspiroituneena päätin kirjoittaa tämän artikkelin, joka kertoo yli 2 vuoden matkastani suomalaiseen kulttuuriin ja sen aikana kokemistani asioista. Ensimmäiseksi haluan kiittää sinua ajastasi, jonka käytät tämän blogin lukemiseen, ja toivon, että tekstistä on myös hyötyä heille, ketkä harkitsevat vierailevansa Suomessa tai muuttavansa Suomeen.

Muistan edelleen kirkkaasti, mitä opin Suomesta suorittaessani peruskoulua Filippiineillä. Muistan selvästi ensimmäisen Nokia-puhelimeni (itse asiassa setäni puhelimen) olleen valmistettu Suomessa. Siitä lähtien olinkin utelias, miten puhelimen näppäimistön ä- ja ö- kirjaimia voisi hyödyntää. Historian oppikirjoista opin, että Nokian kotimaa kuuluu Eurooppaan, ja olin vaikuttunut tämän maan kauneudesta. Aloin unelmoida, että jonakin päivänä voisin vierailla Suomessa tai muualla Euroopassa. Kesäkuussa 2013 sain tietää Suomessa toimivan terveysyritys Attendon palkkaavaan sairaanhoitajia Filippiineiltä. Attendo rekrytoi sairaanhoitajia kotikaupungissani, ja unelmani Eurooppaan saapumisesta muuttui hyvin nopeasti todeksi lähetettyäni hakemuksen. Hakuprosessi oli vaativa, mutta lopulta me valitut osallistuimme suomen kielen peruskurssille, joka kesti melkein 6 kuukautta. Kurssia vetivät kaksi loistavaa suomalaista opettajaa. Toukokuun alussa vuonna 2014 lentoni re Suomeen oli vihdoin vahvistettu, ja kuukautta myöhemmin saavuin Suomeen...

Ihmiset

Toisinaan järkytyn ja toisinaan vaikutun pienistä asioista, joihin en ole tottunut Filippiineillä. Joka päivä kuitenkin opin uutta. Kahden vuoden aikana suomalainen yhteiskunta on hitaasti opettanut minulle, millaisia suomalaiset sisimmissään ovat.

Suomalaisista ei tule ystäviäsi päivässä, vaan tarvitaan paljon luottamusta ja kärsivällisyyttä. Normaalisti sinun ei kannata tervehtiä vieraita kadulla. Vieraan tervehtiminen on normaalia vain, jos esimerkiksi maksat ostoksesi kassalla. Tällöin voit sanoa Moi! Hei! ja voit odottaa vastapuolelta samanlaista vastausta. Myös vieraille ihmisille hymyileminen saattaa suomalaisten mielestä olla outoa. Tämä on suuri eroavaisuus kulttuuriini Filippiineillä, jossa ihmiset tervehtivät vieraita iloisesti hymyillen. Filippiiniläiset toimivat näin myös tavatessaan toisiaan ulkomailla, vaikka eivät tuntisi ennestään.

Jo ensimmäisinä päivinä Suomessa huomasin, että suomalaiset ovat hiljaisia ja ujoja. Maahanmuuttajan mielestä voi olla hämmentävää, kun suomalainen mieluummin seisoo kuin istuu vieressäsi puolityhjällä penkillä metroasemalla tai seisoo eri puolella bussipysäkkiä kuin sinä. Joukkoliikenteessä suomalainen saattaa mieluummin seistä muutaman pysäkin matkan kuin istuisi viereesi. Ruokalassa huomaat suomalaisen istuvan pöydän eri päähän, missä itse olet. Olenkin kysynyt asian taustoja suomalaisilta työkavereiltani. He vastasivat: 'Suomalaisille henkilökohtainen tila on tärkeää, ja tunnemme olomme epämukavaksi, jos toiset tulevat liian lähelle'. Tästä voikin päätellä, että lähelle pääsevät vain erityiset ihmiset. Joten onnittele itseäsi, jos olet tarpeeksi onnekas pääsemään suomalaisen henkilökohtaiselle alueelle. Olet vielä onnekkaampi, jos pääset selfieen suomalaisen kanssa, koska olen huomannut suomalaisten olevan ujoja myös kameran edessä. Filippiiniläisille valokuvien ottaminen on normaali tapa tallentaa muistoja laatuhetkistä ystävien, perheiden ja rakkaiden kanssa.

Suomalaiset ovat avuliaita. Kun ystävystyt suomalaisten kanssa, voit odottaa heidän olevan kuin perheenjäseniäsi. He tarjoavat apuaan niin paljon kuin mahdollista. Ensimmäisistä hetkistä lähtien suomalaiset työkaverini ovatkin olleet tärkeimpiä rohkaisijoitani ja tukijoitani. Työkaverini ja työnantajani antoivat suullista ja moraalista tukea, kun he ottivat meidät ystävällisesti tiimiinsä. Esimerkiksi muuttaessamme uuteen asuntoon, eräs työkaverimme auttoi vapaaehtoisesti meitä laatimaan asuntohakemuksen. Suomessa asuntojen saaminen nimittäin ei ole helppoja, ja yhteen asuntoon on usein monia kilpailevia hakijoita. Näin ollen maahanmuuttajan on aika vaikea saada asuntoa. Onneksi työkaverimme, jota usein kutsumme suomalaiseksi äidiksemme, auttoi meitä saamaan uuden asunnon tämän vaikean prosessin läpi. Apua saimme myös, kun toinen työkaverimme lupasi auttaa huonekalujen siirrossa uuteen asuntoon. Eräs toinen hyvä ystävä auttoi tavaroiden siirrossa omalla autollaan. Olenkin huomannut, että jokainen kollega työpaikallani on kuin perheenjäsen. He tarjoavat erilaisia yllätyksiä elämän käänteissä (häät, syntymäpäivät, lapsen syntymä jne.). Tukea tarjotaan myös elämän vaikeammissa tilanteissa kuten perheenjäsenen kuollessa. Parhaiten muistamamme yllätys kuitenkin on se, kun työkaverimme järjestivät meille juhlat valmistuessamme lähihoitajiksi. He olivat toki tarjonneet tukeaan myös koko opiskelun ajan.

Sairaanhoitajat
Suomalaiset kollegamme yllättivät järjestämällä meille kolmelle yllätysjuhlat lähihoitajiksi valmistumisen johdosta. Kiitos heille heidän jatkuvasta tuestaan opiskelumme aikana.

Työpaikallani olen oppinut, miten tärkeää täsmällisyys on suomalaisille. On hyvin epäkohteliasta saapua töihin tai kokoukseen myöhässä, mutta poikkeukset tietysti ymmärretään. Sinun odotetaan silti informoivan asiasta etukäteen heti kun mahdollista. Olenkin kiitollinen siitä, että olen oppinut Suomessa korkean työmoraalin, jota sovellan kaikkialla. Samaan aikaan Filippiineillä myöhästyminen ja asioiden myöhässä aloittaminen on kansantapa. Ongelma on niin iso, että sille on annettu oma terminsä, Filipino Time. Tämä käsite keksittiin ensimmäistä kertaa amerikkalaisten toimesta jo 1900-luvulla, sillä heitä ärsyttivät filippiiniläisten epätäsmällisyys. Nykyään tämä iso ongelma on levinnyt laajasti ja esimerkiksi joukkoliikenteeseen ja siten tehnyt Filipino Timesta brändin.

Samoja toimintamalleja tulee soveltaa juhliin saapumisen tai toisten kodeissa vierailujen osalta. Kutsumatta saapuminen ei ole normaalia suomalaisessa kulttuurissa. Vastakohtaisesti Filippiineillä kutsumatta saapumista jopa arvostetaan. Usein isäntä tai emäntä tuntee jopa kiitollisuutta yllättäen saapuneesta vieraasta.

Suomalaiset ovat rehellisiä. Business Insiderin artikkeli (24.9.2013) kertoo Valittujen palojen tekemästä lompakkotestistä, jossa lompakko "kadotettiin" 19 kaupungissa. Helsingissä 12 kadotetusta lompakosta 11 palautettiin. Tämän olen kokenut myös itse, kun minä ja filippiiniläiset ystäväni olimme matkalla kauppaan nimeltä Kontti. Kymmenen minuuttia kauppaan saapumisen jälkeen huomasin lompakkoni kadonneen. Lompakossa olivat kaikki tärkeät korttini kuten oleskelulupani. Tämän kadottaminen olikin suurin huoleni, koska olimme saapuneet vain 2 kuukautta aiemmin. Uuden kortin hakeminen olisi monimutkainen prosessi silloin vielä vaatimattomalla suomenkielen taidollani. Onneksi 5 minuutin päästä sain puhelun tuntemattomasta numerosta. Rauhallinen naisääni kertoi lähes täydellisellä englannilla löytäneensä lompakkoni ja ehdotti tapaamista. Ystäväni ihmettelivät, miksi olin rynnännyt puhelimeen nopeasti ja poistunut kaupasta yllättäen. Lopulta tapasin tämän ystävällisin naisen 150 metrin päässä teatterin edessä. Hän ystävällisesti ojensi lompakon minulle ja kertoi löytäneensä sen kadulta samalta reitiltä, jota olimme aiemmin kävelleet. Ilman epäröintiä kättelin häntä jämäkästi ja sanoin itsevarmasti suomen kielellä: "Kiitos paljon, olette tosi ihana ihminen." Otin muutaman setelin ja yritin ojentaa niitä hänelle, mutta välittömästi tämä pienen lapsen äiti kieltäytyi. Hymyillen hän sanoi: "Ei kiitos, meidän täytyy mennä. Mukavaa iltaa". Silloin ymmärsin suomalaisten olevan todella rehellisiä ihmisiä. Useasti olen myös linja-autoissa huomannut paikallisten ihmisten palauttavan penkeiltä löytyneitä matkapuhelimia kuljettajalle. Nämä kuljettaja vie Suomen löytötavarapalveluun. Eli kun kadotat joukkoliikenteessä tavaroita, suosittelen ottamaan yhteyttä seuraavana päivänä kello 16 jälkeen Suomen löytötavaratoimistoon ja kyselemään tavaroita. Voit ottaa yhteyden toimistoon puhelimella, faksilla tai webbikaavakkeella. Toimisto tosin perii palvelumaksun palautetuista tavaroista.

Suomalaiset rakastavat luontoa paljon. Suomeen lentokoneella laskeutuessa voi epäilemättä huomata Suomen olevan metsäinen ja täynnä järviä. Suomessa on suhteessa pinta-alaan eniten metsää Euroopassa, jopa 70 prosenttia. Suurin osa metsästä on havumetsää. Metsien säilyminen ei kuitenkaan ole taikaa, sillä jokainen sukupolvi Suomessa varmistaa, että metsien ja sen eläimien monimuotoisuus säilyy. Esimerkiksi autolla ajaessa sinun tulee varoa poroja, kauriita ja hirviä. Kun näet näitä eläimiä, on turvallista vähentää nopeutta. Äänimerkin antaminen ei ole normaalia, ja tuskin edes auttaisi paljon. Jos ajat eläimien kanssa kolarin, sinun tulee ilmoittaa siitä poliisille. Tämä kertoo, miten paljon suomalaiset arvostavat eläimiä. Monella perheelläkin on kotieläin, ja usealla jopa monia. Suomessa arvostetaan eläimien oikeuksia.

Suomen hallitus on pitkään säädellyt metsäteollisuutta. Puiden hakkuuta rajoitetaan, ja on laadittu pitkän tähtäimen suunnitelmia, jotta metsät tuottaisivat jatkuvasti ja tasaisesti. Metsät ovatkin tärkeä elementti Suomen taloudessa, ja Suomi on yksi maailman johtava puu- ja paperituotteiden tuottaja. Joten ensi kerralla kun tulostat paperille, on todennäköisestä, että paperi tulee Suomesta. Samaan aikaan on hieman surullista huomata, että trooppisilla Filippiineillä kuumuus on iso ongelma, joka johtuu pitkälti vastuuttomasta metsän hakkuusta. Monet ahneet poliitikot eivät arvosta ympäristön suojelua vaan kaupallistavat projektit, ja heidän omat etunsa menevät luonnon edun edelle. Ei siis ole ihme, että kotimaani kärsii ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Äärimmäiset sääilmiöt johtavat suuriin menetyksiin maataloudessa. Vastakohtaisesti Suomi ottaa luonnonsuojelun tosissaan. Esimerkiksi voit huomata, että Suomessa lähes jokaisessa kaupassa on pullojen ja tölkkien kierrätyspiste. Suomessa yhdeksän kymmenestä muovipullosta kierrätetään ja lähes 100% lasipulloista. Voit myös yllättyä, että joudut maksamaan kaupasta "saamastasi" muovipussista. Tiukkojen säännösten ansiosta ihmiset ovat oppineet kierrättämään, ja jätteen määrää yritetään myös rajoittaa. Palkkioksi Suomessa voidaan nauttia puhtaista joista, järvistä ja pohjavedestä. Suomi onkin tunnettu puhtaasta juomavedestään. Jos onnekkaasti saavut Suomeen, voit nauttia lisäksi puhtaasta ilmasta, joka on valittu maailman kolmanneksi puhtaimmaksi WHO:n tutkimuksen mukaan vuonna 2016.

Suomalaiset rakastavat saunaa. Ei voi kiistää, etteikö sauna olisi kiinteä osa suomalaista kulttuuria. Historiallisesti saunat ovat olleet osa suomalaista elämää aina syntymästä kuolemaan. Aiemmin naiset synnyttivät saunassa, koska saunaa pidettiin kodin puhtainpana tilana. Saunat olivat myös paikka puhdistautumisrituaaleille ennen naimisiinmenoa. Kuolleiden ruumiit pestiin saunassa ja valmistettiin hautaukseen lauteilla. Näitä tapoja ei kuitenkaan enää sovelleta. Sauna onkin nykyään suomalaisen hyvinvoinnin kohottaja ja sauna on pyhitetty rentoutumiselle. Vaatteita tai uimahousuja ei sallita, koska jokainen ruumiinosa tulee pestä huolella. Tämä voi olla toisinaan vaikeaa maahanmuuttajille, mutta paikalliset ilmaisevat asian suoraan "ei vaatteita kiitos" -kylteillä. Tietysti saunoissa on erilliset alueet eri sukupuolille, paitsi jos kyse on samasta perheestä. Kieltämättä julkinen alastomuus on hieman vaikeaa aasialaiselle kuten minulle. Ensimmäisinä kertoina tämä oli erittäin epämukavaa. Omien filippiiniläisten ystävieni kutsuminen yhdessä saunaan aiheuttaisi ongelman juurikin samasta syystä; pitäisi olla julkisesti ja yhdessä alasti. Olen kuitenkin vähitellen oppinut arvostamaan suomalaista saunaetikettiä.

Perinteinen suomalainen sauna voi olla liian kuuma ensimmäistä kertaa saunaan menevälle, koska lämpötila vaihtelee 70-130 asteen välillä, mutta jos istut alalauteilla, lämpötila ei ole niin korkea. Sähkökiukaat ovat nykyään yleisiä yksityisissä kotisaunoissa ja myös julkisissa saunoissa. Mutta puusaunat ja savusaunat kesämökeillä ovat ehdottomasti suosikkini, koska niissä löylyt ovat hyvin pehmeitä ja kosteita. Jos istut kiulun lähellä, muista heittää vettä kiville ja täyttää kiulu pois lähtiessäsi saunaan jääneiden ihmisten mukavuudeksi. Ehkä myös muistat kertoneeni, että suomalaiset ovat ujoja ja hiljaisia, mutta tämä ei pidä paikkaansa saunassa. Yllätyinkin, kun vieraat ihmiset saunassa alkoivat keskustella kanssani, ja kyselivät, mistä tulen. Itse asiassa suomalaiset ovat puheliaita saunassa ja kertovat mielellään elämänkokemuksistaan. Suomalainen elokuva Miesten vuoro on tästä hyvä esimerkki. Elokuvan jokainen mieshahmo kertoo dramaattisesta elämästään. Saunassa voi puhua ajankohtaisista asioista, mutta kun puhut, sinun ei tulisi puhua työstäsi, tittelistäsi tai uskonnosta. Nyt kun olen asunut Suomessa yli 2 vuotta, olen hitaasti oppinut käymään saunassa julkisissa uimahalleissa 2-3 kertaa viikossa. Tämä on hyvä tapa palautua pitkän työpäivän jälkeen. Saunan jälkeen tunnen oloni rentoutuneeksi. Lisäksi monien tutkimusten mukaan saunalla on positiivisia terveysvaikutuksia. Sauna vähentää riskiä sairastua dementiaan tai Alzheimerin tautiin tai kuolla sydänsairauksiin. Joten jos haluat kokea olevasi suomalainen ja tehdä mitä suomalaiset rakastavat, ole rohkea ja mene saunaan.

Kieli

Suomessa on 2 virallista kieltä: suomi ja ruotsi, jota puhuu vain pieni osa, 5 prosenttia, kansasta. Jos vierailet suomessa ja puhut englantia, selviät kyllä helposti. Monet suomalaiset puhuvat sujuvaa englantia, ja melkein jokainen ymmärtää englantia. Mutta jos tulet töihin Suomeen, tarvitset suomenkielen taitoa. Monet suomalaiset työnantajat nimittäin vaativat suomenkielen taitoa, paitsi jos työskentelet kansainvälisessä firmassa. Onneksi monet julkisrahoitteiset organisaatiot tarjoavat ilmaisia kielikursseja maahanmuuttajille. Muistan edelleen, miten sopeuduin Suomeen ensimmäisten 6 kuukauden aikana vähäisellä suomen kielen taidollani. Meillä oli 5 kuukautta kielikursseja kotimaassani ennen Suomeen saapumista. Suomessa vasta huomasin, että kirjoitetun suomen osaaminen ei riitä, jos haluat kommunikoida natiivien suomalaisten kanssa, vaan sinun pitää osata myös puhuttua kieltä. Tiedän tämän olevan aloittelijoilla aika vaikeaa. Sanat pitää ääntää tarkasti tai sinut saatetaan ymmärtää väärin. Eräs klassinen esimerkki on Minä tapan sinut vs. Minä tapaan sinut. Monet vastaavat melkein samanlaiset ilmaisut voivat tarkoittaa jotakin täysin erilaista. Mutta ei kannata silti huolestua. Joka päivä opit jotain lisää. Eräs hyvä suomalainen ystäväni kerran korosti minulle, että suomalaiset kyllä ymmärtävät, joten ei väliä vaikka puhuisit hyvinkin väärällä kieliopilla. Suomalaiset kollegani myös aina rohkaisevat meitä puhumaan suomea (jopa toisille filippiiniläisille tai maahanmuuttajille), koska he haluavat meidän oppivan paremmin suomea. Joten olen samaa mieltä, harjoittelu tekee mestarin. Tai ehkä minun pitäisi kuitenkin sanoa, että oikeasti vie vuosikymmeniä ennen kuin osaat tämän yhden maailman vaikeimman kielen kunnolla (paitsi jos olet Virosta, jonka kieli on hyvin suomen kaltainen). Voin ehkä kuulostaa hieman happamalle suomen kielen suhteen, mutta yksi asia on varmaa. Oppiaksesi nopeasti sinun täytyy harjoitella jatkuvasti. Opi rakastamaan kieltä, ja huomaat kehittyväsi. Mikään ei ole silloin mahdotonta.

Milloin Suomessa kannattaa vierailla?

Suomessa on 4 hyvin erilaista vuodenaikaa. Jos voit valita vierailuajankohtasi, paras ajankohta riippuu siitä, millaisia aktiviteetteja haluat tehdä, ja millä alueilla haluat vierailla.

Talvi

Joulupukin pajakylö
Joulupukki asuu Joulupukin pajakylässä Rovaniemellä. Aktiviteettia riittää vuoden ympäri.

Talvi vaihtelee huomattavan paljon riippuen siitä, missä päin Suomea olet. Lumikausi Lapissa, Suomen pohjoisosassa, alkaa marraskuussa ja kestää toukokuuhun saakka. Olenkin oppinut kutsumaan tätä aluetta Suomen talviseksi ihmemaaksi. Voit tuntea joulun taikaa siellä koko vuoden. Mm. Joulupukin pajakylä sijaitsee Rovaniemellä, joka on Lapin pääkaupunki. Siellä minulla oli mahdollisuus tavata aito joulupukki. Jos itse tapaat joulupukin myöhemmin, älä huolehdi, hän kyllä puhuu englantia. Jos vaihtoehtoisesti haluat tehdä Lapissa jotain energistä, voit kokeilla jänniä aktiviteetteja kuten moottorikelkkailua, rekiajelua ja poroajelua. Uusi lumibaari Joulupukin pajakylässä antaa sinulla ainutlaatuisen talvikokemuksen. Lappi on myös parasta aluetta revontulien näkemiseen. Selkeät kirkkaat yöt ovat ideaalisia revontulien spottaamiseen. On olemassa monia kännykkäsovelluksia revontulien esiintymisen ennustamiseen. Yksi näistä on Aurora forecast, joka on itse asiassa aika tarkka ennustamaan, missä näitä maagisia valoesityksiä voi nähdä. Koska Lapissa on paljon lunta, hiihtäminen ja lumilautailu on myös suosittua.

Keski- ja Etelä-Suomessa ensilumi saapuu yleensä joulukuussa ja sulaa pois huhtikuussa. Lämpötilat voivat tippua jopa 41 pakkasasteeseen Lapissa (vuoden 2017 kylmin lämpötila 5.1), kun samaan aikaa järvi-Suomessa ja länsirannikolla lämpötila vaihtelee 5 ja 20 pakkasasteen välillä. Etelä-Suomi ja sen rannikkoseutu pysyvät lämpimämpänä, ja siellä on vähemmän lunta johtuen Itämeren lämmittävästä vaikutuksesta. Huolimatta lämpötilasta ja säästä, suomalaiset loma-asunnot pysyvät lämpiminä, koska niissä on usein keskuslämmitys ja mahdollisesti lattialämmitys. Joissakin on jopa takka, ja sauna on hyvin tavallinen lisävaruste. Yleensäkin talvipäivät Suomessa opettavat sinut arvostamaan kauniita jäätyneitä puita ja järviä missäpäin Suomea vaan. Edellä mainittujen lisäksi pilkkiminen, luistelu ja avantouinti ovat yleisiä talviaktiviteetteja .

Minulle tropiikista tulleena yksi suurin haaste on ollut talven jokaisesta päivästä selviäminen. Sisällä ei tietystikään ole ongelmia, koska talot ovat hyvin lämmitettyjä. Mutta talvet ovat pimeitä etenkin joulukuun lopulla, jolloin Lapissa ei ole auringonvaloa ja etelässäkin vain 5 tuntia. Onneksi valkoinen lumi tekee ympäristön kirkkaammaksi. Talvella pimeinä aikoina kannattaa ehdottomasti käyttää heijastinta oman turvallisuutensa vuoksi, sillä autoilijoiden on vaikea nähdä sinua. Myös bussinkuljettajien on vaikea nähdä sinua pysäkillä tarpeeksi ajoissa lähestyessään sinua. Vielä tärkeämpää on, että sinulla on tarpeeksi vaatteita päällä, sillä kylmyys menee hermoihin. Älä ylläty, jos näyttää siltä, että suomalaiset eivät palele ollenkaan. Heillä on paksut vaatteet päällä vasta, kun lämpötila tippuu -20 asteeseen. Suomalaiset selvästikin ovat sopeutuneet kylmään ilmaan.

Kaamosmasennus (SAD) voi iskeä kehen tahansa pimeänä talvikautena. Esimerkiksi minä koin sen ensimmäisenä talvena. Mielialani laski selvästi, kun syksy muuttui talveksi. Kaamosmasennukseen liittyy usein sivuoireita kuten toivottomuuden tunnetta, kiinnostuksen katoamista harrastuksiin, keskittymisvaikeuksia, päätöksentekovaikeutta, sosiaalista eristäytymistä, laskenutta seksuaalista halukkuutta ja pahimmassa tapauksessa itsemurha-ajatuksia. On tärkeää hakea apua, jos huomaat näitä oireita. Tämä englanninkielinen artikkeli antaa hyviä vinkkejä kaamosmasennuksesta selviämiseen.

Kevät

Kevät on kaunis Suomessa
Keväällä luonto herää eloon pimeän talven jälkeen, ja kaikki on jälleen vihreää. Kuva on Vantaan Hakunilasta, joka on suosittu maahanmuuttajien asuinalue.

On ihanaa toivottaa kevätaurinko tervetulleeksi huhtikuussa, kun luonto alkaa taas kukkia. Päivänvalon määrä kasvaa dramaattisesti. Lappia lukuun ottamatta lämpötilat koko maassa nousevat huhtikuun lopulla nollan yläpuolelle. Kevät onkin loistavaa aikaa vaellella ja todistaa luonnon heräämistä. On hienoa nauttia pyöräilystä, nähdä hiirenkorvat puissa ja kävellä metsissä ja pelloilla. Ulkoilu onkin suosittua tähän aikaan vuodesta, kun ilma on raikasta ja lämpötilat sopivia. Kevät jatkuu toukokuun loppuun sakka.

Kesä

Saavuin Suomeen kesän 2014 alussa ja ihmettelin, miksi sataa koko ajan, vaikka on kesä. Sen jälkeen olen ymmärtänyt, että Suomen kesien kuuluukin olla sateisia. Kuumissa maissa kuten Filippiineillä kesät ovat aina kuumia ja kuivia. Suomen jokainen kesä on erilainen, ja suomalaiset kutsuvat hyväksi kesäksi sellaista kesää, kun on riittävän lämmintä koko kesäkauden elokuun loppuun saakka. Silloin lämpötila on noin 15 ja 25 asteen välillä. Kesä on keskiyön auringon aikaa, jolloin yöt ovat valoisia. Lapissa kahden kuukauden aikana kesäkuusta heinäkuuhun aurinko ei laske ollenkaan. Tämän vuoksi suomalaiset kutsuvat sitä keskiyön auringon maaksi. Muualla maassa aurinko laskee horisontin alapuolelle vain vähäksi aikaa.

Suomalaiset rakastavat aurinkoa niin paljon, että voi nähdä ihmisten ottavan aurinkoa avoimilla alueilla saadakseen lisää D-vitamiinia. Ja Suomessa ei ole hyväksyttävää käyttää aurinkovarjoa. Varjo on tarkoitettu vain sateelta suojautumiseen, vaikka tropiikissa varjoa käytetään usein auringolta suojautumiseen. Suomessa tämä näyttäisi hullulle.

Kesän aikana Suomessa on monia tapahtumia. Yksi tunnetuin niistä on juhannus. Tämä juhla ajoittuu ensimmäiselle lauantaille kesäkuun 19. päivän jälkeen. Tänä viikonloppuna grillataan, uidaan, juodaan, kerrotaan tarinoita, lauletaan ja tanssitaan. Viime juhannuksen vietin paikallisten kanssa Seurasaaressa Helsingissä. Seurasaari on museosaari, jossa on ulkoilmamuseo ja historiallisia taloja. Juhannusaaton lopuksi saarella sytytetään useita kokkoja, ja vastavihitty hääpari soutaa ympäri soutuveneellä.

Seurasaaren juhannus
Nämä kansallispukuiset suomalaiset viihdyttävät paikallisia ja turisteja Seurasaaren juhannusjuhlilla.

Heinäkuussa kun päivät ja yöt ovat lämpimämpiä ja kirkkaampia, nautin yleensä uimisesta ystävieni kanssa järvissä. Yksi suosituimmista järvistä on Sääksijärvi, joka sijaitsee 46 kilometriä luoteesen Helsingistä. Tutkimusten mukaan se on yksi Suomen puhtaimmista järvistä. Valkoinen hiekka tekee siitä täydellisen auringonottoon, ja tämän vuoksi vierailen siellä usein.

Kesämökit ovat suosittuja Suomessa. Monet suomalaiset pakenevat maalle viettämään kesälomaansa ja rentoutuvat läheistensä kanssa puhtaan ja viileän järven rannalla. Veneily, melominen, kalastaminen, grillaus, uiminen ja ehdoton suomalainen perinnesauna ovat täydellinen tapa viettää kesää ystävien ja perheiden kanssa rentoutuen. Olenkin grillannut keskiyöllä järven rannalla ystävieni kanssa ja todistanut järven heijastavan kaunista suomalaista luontomaisemaa. Muutaman kuukauden päästä voin tehdä sen taas.

Kesäkausi on myös suosittua marjanpoiminta-aikaa. Heinäkuussa yleensä ystävieni kanssa nautin mustikoiden, vadelmien ja sienien poimimisesta, joista muodostuu monipuolinen suomalainen ruokavalio. Jokamiehen oikeus antaa Suomessa oikeudet liikkua vapaasti luonnossa ja poimia sen antimia ilman lupaa. Marjojen myynti on myös verovapaata.

Marjanpoiminta
Marjojenpoiminta on suosittua suomalaisten keskuudessa. Marjoja poimitaan kesällä, jonka jälkeen ne pakastetaan, jotta talvella voitaisiin nauttia näistä terveellisistä luonnonantimista.
Sääksijärvi
Kesä on parasta aikaa nauttia luonnosta. Järvissä uiminen on suomalaisten suosikkiharrastuksia.

Syksy

Kesän jälkeen syksy on toiseksi mieluisin vuodenaikani. Puiden lehdet muuttavat värinsä oranssiksi, kullaksi ja punaiseksi syyskuun lopulla. Lapissa syksy alkaa kuukautta aiemmin. Suomessa tätä värikästä kautta kutsutaan ruskaksi, jolloin koko luonto on täynnä eri värejä. Pohjoisessa voit nauttia luonnosta vielä enemmän, sillä asutusta on vähän ja metsää on kaikkialla. Syksyn säätä on vaikea ennustaa, koska se vaihtelee todella paljon vuodesta toiseen ja jopa päivästä päivään. Yksi asia on kuitenkin varmaa; syksyllä sataa eniten. Syksyllä myös päivät pimenevät ja ilma viilenee, kun luonto valmistautuu lumen tuloon. Lämpötila laskee alle 10 asteen, vaikka aurinkoiset kaudetkaan eivät ole harvinaisia. Nämä sopivat lämpötilat tekevät syksystä täydellisen luonnon polkujen seuraamiseen jaloin tai pyöräillen. Sinulla on vielä mahdollisuus poimia marjoja tai sieniä, vaikka ne tulevat vähitellen harvinaisiksi.

Ruska
Ruska saa luonnon loistamaan kirkkaissa väreissä.

Joten pohjoisesta etelään ja idästä länteen nautit varmasti vierailustasi Suomessa, sillä jokainen paikka on täynnä aktiviteetteja ja nähtävää. Suomessa on hyvä joukkoliikenne. Joukkoliikenteellä matkustaminen on helppoa, luotettavaa ja turvallista.

Tässä kaikki tällä kertaa. Kiitos lukemiseen käyttämästäsi ajasta ja toivon, että tämä blogi auttaa sinua maksimoimaan lomasi nautinnon Suomessa tai tekemään muutostasi Suomeen helpomman. Blogini seuraavissa osissa kerron lisää seikkailuistani Suomessa, joten pysy kuulolla.

Avainsanat: , ,
Kohde: Suomi

Kirjoita kommentti

1000
Raahaa kuvat tähän (max 3)

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen!