Finnoy Travel Logo
Finnoy Travel - matkatarinoita ja vinkkejä
Fly Inn Restaurant entrance

American Express Platinum -kortin paras etu on veloitukseton Priority Pass -jäsenyys. Sillä saa esimerkiksi ilmaisen lounaan lentoaseman Fly Inn -ravintolassa.

American Express Platinum: hyödyllinen mutta kallis

 • Finnoy Travel
 • Päivitetty: 28.05.2020 | 9. heinäkuuta 2019

Tämä sivu sisältää linkkejä kumppaneidemme palveluihin. Linkkien klikkaaminen on ilmaista, mutta saatamme saada pienen korvauksen kumppaniltamme. Tutustu mainospolitiikkaamme saadaksesi lisätietoa.

Sisällys

 1. Arvostelussa American Express Platinum
  1. Veloitukseton testijakso
  2. American Express Platinumin hakuprosessin ongelmat
 2. Hintaansa nähden suppeat edut
  1. Priority Pass eli lentoasemien lounget
  2. Hotelliedut
  3. Membership Rewards
  4. Muut edut
  5. Vastaavat edut Amerikassa
 3. Kelle American Express Platinum sopii?
  1. Vaihtoehtoisia luottokortteja
 4. Amexin käytön lisämaksut
 5. Onko kortti hintansa arvoinen?
 6. Loppusanat

Arvostelussa American Express Platinum

American Express Platinum on yksi parhaimmista Suomessa saatavilla olevista luottokortteista, jos yrityksen omaa markkinointia on uskominen. American Expressin valikoimassa on toki vieläkin parempi kortti, Centurion, mutta tämän kortin saa vain erittäin varakkaat ihmiset ja hekin vain kutsusta. Amex Platinum onkin käytännössä parhain Amex-kortti, jonka tavallinen kuluttaja voi itselleen hankkia.

American Express Platinum on premium-luottokortti, jonka voi päätellä jo pelkästä hinnasta: 720 euroa/vuosi. Samaan aikaan markkinoilla on huomattava määrä ilmaisia tai edullisia hyviä luottokortteja, joten käyttäjällä on oikeus odottaa saavansa 720 eurolle paljon vastinetta. Tilasimme itsellemme American Express Platinum -kortin 3 kuukauden ilmaisella kampanjajaksolla ja tässä arvostelussa kerromme kokemuksistamme.

Veloitukseton testijakso

American Express Platinum laskutetaan kuukausittain, jolloin sen kuukausimaksu on 60 euroa. Artikkelin kirjoitushetkellä Amexilla on voimassa tarjous, jolla kortin 3 ensimmäistä kuukautta saa veloituksetta. Tämän jälkeen kortista laskutetaan 60 euroa kuukaudessa. Tarjous koskee myös American Expressin halvempia luottokorttityyppejä kuten Gold-korttia.

American Express Platinumin hakuprosessin ongelmat

Haimme platinum-korttia Amexin omien kotisivujen kautta. Valitettavasti hakuprosessi oli buginen ja ongelmallinen. Järjestelmälle ei esimerkiksi kelvannut henkilötunnus, jos sen tarkistusmerkki oli kirjoitettu pienellä kirjaimella. Hakemus epäonnistui tällöin vasta vahvistusvaiheessa epätarkkaan virheilmoitukseen. Hakemuksessa ei myöskään päässyt eteenpäin ennen kuin oli antanut edellisen Amex-kortin tiedot. Näitä tietoja ei kuitenkaan saanut mistään, sillä American Express oli edellisen kortin irtisanomisen yhteydessä pyytänyt hävittämään kortin. Toisin sanoen ainoa tapa päästä hakemuksessa tämän kohdan yli oli kertoa virheellisesti, ettei ole ollut korttia lähiaikoina.

Tämänkaltaiset pienet virheet ovat monessa järjestelmässä tavanomaisia, mutta voisi olettaa, että premium-luottokorttia tarjoavan yrityksen tietojärjestelmät olisivat huipputasoa. Ne näyttävät kuitenkin olevan vaatimatonta keskitasoa.

Hintaansa nähden suppeat edut

Kun luottokortin vuosimaksu lähenee 1000 euroa, tulee kortissa olla monia rahanarvoisia etuja. Listasimme kortin tärkeimmät edut ja mielipiteemme niistä.

Priority Pass eli lentoasemien lounget

Kortin paras etu on ehdottomasti ilmainen Priority Pass -jäsenyys. Priority Pass on lentoasemien lounge-ohjelma, jonka jäsenet pääsevät kuluitta yli 1200 lentokenttä-loungeen ympäri maailman. Esimerkiksi Helsingin lentoasemalla Priority Pass -loungeja on 4 kappaletta. Loungeissa on tarjolla ruokaa, juomaa ja rauhallista odotustilaa.

Lue erillinen artikkelimme Helsingin lentoaseman loungeista.

Priority Passin voi ostaa myös rahalla, jolloin sen hinta on 399 euroa vuodessa. Platinumin mukana tuleva Priority Pass on kuitenkin selvästi parempi, sillä se oikeuttaa kortinhaltijan lisäksi myös kortinhaltijan vieraan sisään loungeen. Rahalla ostettu Priority Pass Prestige oikeuttaa loungeen vain kortinhaltijan, ja vieraasta tulee maksaa 28 euroa / käynti.

Koska American Express Platinum -kortin mukana voi tilata veloituksettoma rinnakkaiskortin, saa myös rinnakkaiskortin haltija veloituksettoman Priority Passin. Näin ollen yhdellä kuukausimaksulla molemmat perheen aikuiset saavat Priority Passin. Perheen muille jäsenille voi tilata veloituksettomattomat American Express Gold -kortit. Näihin ei kuitenkaan sisälly kyseisiin kortteihin normaalisti kuuluva suppeampi Priority Pass neljällä ilmaisella lounge-vierailulla. Asiaa ei ole selkeästi ilmoitettu markkinointimateriaalissa, ja saimmekin asian tietoomme lukijamme kautta.

Ilmaiset Priority Passit ovat rahallisesti merkittävä etu varsinkin, jos etu käytetään täysimääräisesti. Priority Pass -korttien markkina-arvo on tällöin huomattavasti suurempi kuin Amex Platinum -kortin vuosimaksu. Sen sijaan, jos pääkortin haltija ei tilaa rinnakkaiskortteja ja käyttää Priority Passia lähinnä yksin, ei ilmainen Priority Pass anna yksistään riittävää vastinetta Amex Platinumin kuukausimaksulle.

Hotelliedut

American Express Platinumin jäsenet pääsevät usean hotelliketjun bonusohjelmissa suoraan paremmalle tasolle. Käytännössä tämä tarkoittaa hotelliasumisten yhteydessä mahdollisesti parempilaatuisia huoneita, pieniä lisäetuja kuten tervetuliaisjuomia ja yleensä suurempaa bonuspistekertymää.

Nämä hotelliketjut ovat yleensä kalliita ja budjettimatkailija harvoin yöpyy kyseisissä ketjuissa. Sen sijaan, jos normaalistikin yöpyy arvostettujen ketjujen hotelleissa työ- tai vapaa-ajan matkalla, on tämä etu rahan arvoinen.

American Expressin yhteistyöhotelliohjelmia ovat mm. seuraavat: Radisson Rewards, Hilton Honors, Melia Rewards, Shangri-La Golden Circle, Starwood Preferred Guest.

Membership Rewards

American Expresillä on oma bonusohjelmansa: Membership Rewards. Yhtä käytettyä euroa kohti saa 1,5 bonuspistettä Platinum-kortilla. Gold-kortilla pisteitä ansaitsisi vain 1 kappaleen euroa kohden. Pisteet voi siirtää esimerkiksi hotellien tai lentoyhtiöiden bonusohjelmiin tai käyttää suoraan Amexin kautta rahana kumppanipalveluissa tehtyihin ostoihin. Tuhannen pisteen arvo Amexin oman laskennan mukaan on 5 euroa, mikä tarkoittaa sitä, että bonuksen määrä on noin 0,75 prosenttia ostoista. Prosentti voi olla kuitenkin huomattavasti suurempi, jos pisteet siirtää esimerkiksi lentoyhtiöiden bonusohjelmiin, ja ne osaa käyttää sen jälkeen mahdollisimman järkevästi. Pisteet voi siirtää esimerkiksi SAS:n Eurobonus- tai Finnair Plus-ohjelmaan. Valitettavasti siirtosuhde on huono, ja huonossa tapauksessa ja ilman hyvää osaamista siirrossa saattaa jopa menettää osan pisteiden arvosta.

Muut edut

Platinum-kortti tarjoaa myös muita etuja, mutta niiden rahallinen ja käytännön arvo on mielestämme pieni.

 • Helsingin lentoasemalla pääsee Fast Track -turvatarkastukseen, jolla matkantekoa nopeuttaa noin 5 minuuttia.
 • Hertz- ja Avis-vuokraamoissa pääsee korkeammalle kanta-asiakastasolle. Harvoin autoa vuokraavalle etu on pieni ja kyseiset vuokraamot eivät yleensä ole edullisia.
 • Kortissa on täydentävä matkavakuutus, jos matkasta on maksanut 75 prosenttia kortilla. Monessa ilmaisessakin luottokortissa on vastaavantyyppinen vakuutus, joten tämä ei ole merkittävä etu.
 • American Express mainostaa kutsuvansa Platinum-asiakkaita erityisiin tapahtumiin. Meitä ei kuitenkaan ole kutsuttu vielä minnekään.

Käytännössä Priority Pass ja hotelliedut ovat ainoita rahallisesti merkittäviä etuja. Muut edut ovat mielestämme lisätäytettä, joilla ei ole suurta arvoa. Vastaavia etuja saattaa saada muiden korttien kautta ilmaiseksikin. Mainittakoon, että esimerkiksi Norwegian tarjoaa kuluitta hyvää kanta-asiakastasoa Avis-autovuokraamoissa.

American Express Platinum -kortin matkavakuutuskaan ei ole täysin ongelmaton. Matkustuskuluista tulee maksaa 75% kortilla, mikä saattaa olla toisinaan hankalaa. American Express -korttia ei hyväksytä kaikkialla maksutapana, ja usein sen käytöstä peritään palvelumaksu, jota Visa- tai Mastercard-kortin käyttäjiltä ei veloiteta. Tällöin ilmainen matkavakuutus tuottaa lisäkuluja.

Lue erillinen artikkelimme matkavakuutuksista.

Vastaavat edut Amerikassa

Priority Pass -etua lukuun ottamatta American Express Platinumin edut Suomessa tuntuvat vaatimattomille. Onkin silmiä avaavaa verrata kortin etuja toisessa maassa myönnettyyn American Express Platinum-korttiin. Suoritimme vertailun amerikkalaiseen versioon.

Amerikassa American Express Platinum -kortin vuoksimaksu on vain 550 dollaria (495 euroa) eli kortti on huomattavasti halvempi kuin Suomessa. Tervetuliaisbonuksena saa 60 000 bonuspistettä, jonka arvo on vähintään 300 euroa. Lisäksi kortissa on joukko etuja, joita Suomessa ei saa.

Esimerkiksi kortinhaltijat voivat käyttää Uberia veloituksetta 15 dollarin edestä kuussa ja joulukuussa 20 lisädollarin edestä.

Kortinhaltijat saavat 200 dollaria krediittejä, joita voi käyttää valittujen lentoyhtiöiden lisämaksuihin.

Tiettyjen lentoyhtiöiden ja hotellien varaamisesta saa lisäksi 5-kertaiset pisteet normaaliin verrattuna.

Näiden etujen lisäksi amerikkalaisella kortilla on joukko etuja, joista suomalaiset selvästi kalliimman kortin haltijat voivat vain uneksia.

Kelle American Express Platinum sopii?

American Express Platinum -kortti on tarkoitettu useasti työn puolesta tai vapaa-ajalla matkustavalle. Rinnakkaiskortteineen kortti sopii erityisesti perheille, jotka matkustavat paljon ja majoittuvat laadukkaissa hotelleissa.

Kortti sopii huonoiten yksin korttia käytätvälle muutaman kerran vuodessa matkustavalle. Tällöin kortin vuosimaksu on huomattavasti korkeampi kuin kortin etujen arvot.

Vaihtoehtoisia luottokortteja

American Expressiä ei kannata hakea pelkästään lounge-edun vuoksi, jos loungeja aikoo käyttää yksin vain muutamia kertoja vuodessa. Tällöin kannattaa hankkia ilmainen luottokortti ja Priority Pass erikseen rahalla. Vain muutaman kerran vuodessa matkustavat voivat maksaa lounget myös kertamaksuina ostamalla sisäänpääsyt Lounge Pass -pavelusta.

Suosittelemme lukemaan artikkelimme matkailijan luottokorteista.

Amexin käytön lisämaksut

Vaikka American Express Platinum on premium-luottokortti, se ei suinkaan kelpaa kaikissa liikkeissä. Kortin rinnalle tarvitsee aina perinteisen Visa- tai Mastercard-kortin. Mm. Lidl ei Suomessa kelpuuta American Express -kortteja.

Internetissä American Express -kortti kelpaa suuressa osassa palveluita. Melko säännöllisesti kortin käytöstä joutuu kuitenkin maksamaan lisämaksun. Lisämaksu on lähes aina suurempi kuin tapahtumasta ansaittu Membership Rewards -pisteiden arvo. Tämän vuoksi American Express -kortilla ei kannata tavanomaisesti maksaa.

Onko kortti hintansa arvoinen?

Amerikkalaisilla eduilla Amex Platinum -kortti olisi ehdottomasti hintansa arvoinen. Suomalaisen kortin eduilla ja hinnalla kortti saattaa olla hintansa arvoinen, mutta suurelle osalle kortti ei anna riittävää hyötyä. Ennen kortin hakemista kannattaa laskea etujen vuosiarvo ja arvioida, ylittääkö se kortin vuoksimaksun. Jos näin ei ole, korttia ei kannata edes hakea.

Loppusanat

American Express Platinumia ei kannata hakea itse kortin vuoksi. Kortti on hieno status-symboli, mutta valitettavasti lukuisissa liikkeissä Suomessa ja Euroopassa korttia ei hyväksytä sen kalliiden palvelumaksujen vuoksi. Käyttäjällä tulee ehdottomasti olla rinnalla tavanomainen Visa tai MasterCard. Kolmen kuukauden kuluton testijaksomme on päättynyt ja aiomme irtisanoa kortin, koska se ei antanut riittävää vastinetta rahalle. American Expressin asiakaspalvelu myöskin kertoi, ettei alennus vuosimaksusta ole neuvoteltavissa.

Mielestämme ainoa järkevä syy hankkia American Express Platinum on sen lounge- ja hotelliedut koko perheelle. Jos näitä ei käytä täysimääräisesti, matkailijalle parempi valinta saattaa olla veloitukseton Norwegian Visa -kortti, joka ilmaiseksi kortiksi sisältää hyviä etuja ja mielestämme jopa paremman bonusohjelman kuin American Express Platinum.

Luottokortti kannattaa vain hankkia, jos oma talous on jo ennestään kunnossa ja on vastuuntuntoinen raha-asioista. Laskut kannattaa maksaa aina täysimääräisenä, sillä korolle mennessään mikä tahansa luottokorttia tulee käyttäjälleen kalliiksi.

Mitä mieltä sinä olet American Express Platinum -kortista?

Lue myös

Jos pidit tietoja hyödyllisinä tai mielenkiintoisina, mikset JAKAISI artikkelia perheesi ja ystäviesi kesken!

Avainsanat: , ,
Kohde: Suomi

Vinkit matkalle...

Lähiloma piristää

Voit lomailla turvallisemmin kotisi lähellä. Varaa korkealaatuisia aktiviteetteja GetYourGuide-palvelusta.

Säästä matkakuluissa

Etsi edullisimmat hotellihinnat HotelsCombined-vertailukoneella. Lentoyhtiöiden hinnat katsastat helposti Momondo-sivustolla.

Rentoudu jo lentoasemilla...

Aloita matkasi mukavasti jo lentoasemalla. Varaa edullinen kertasisäänpääsy lentokenttä-loungeen Lounge Pass palvelusta tai hanki kiinteähintainen Priority Pass -jäsenyys.

Lukijoiden kommentit (8)

 1. 06.01.2020 kello 0:57 EET Ari :

  Kimmon kommenttiin sen verran tarkennusta, että ApplePay:hin kytketyt kortit toimivat vain niissä liikkeissä jotka hyväksyvät sen muutenkin. Eli Amexilla ei voi maksaa ApplePayn kautta muissa liikkeissä. Tämä kiertotie ei toimi :)

  Itsellä Platina-Amex nyt puoli vuotta. Tyytyväinen olen ollut, matkoja tulee ehkä noin 10 vuodessa. Vihreä vanha Amexini on vielä voimassa kuitenkin, jos päätän kuitenkin luopua platinasta. Mulle todennäköisesti riittäisi Gold, koska osa matkoista on sellaisia jossa loungeen ei ehdi.

  Rahanarvoisesti isoin etu tähän mennessä oli Dubaissa hotellissa aamiainen ilmaiseksi koko perheelle. Hinta olis ollut siinä hotellissa perheeltä 120€/yö. Viikon olimme

  1. 06.01.2020 kello 15:03 EET Finnoy Travel :

   Kiitos hyvästä kommentista.

   Amex Platinan parhain hyöty kohdistunee juuri paljon matkustavalle perheelliselle. Lounge-etu ja hotelliedut ovat arvokkaita. Tosin 720 euron hintaa ei ihan muutamalla matkalla vielä saa takaisin eli se 10 matkaa melkein pitää olla.

 2. 27.11.2019 kello 20:11 EET Maria :


  Saisinko lisätietoja, kuinka kivuttomasti kortin irtisanominen kolmen kuukauden jälkeen onnistui? Olen mahdollisesti myös kiinnostunut kokeilemaan kyseistä korttia. Oliko kortin saamiseen millainen vuosituloraja?

  1. 27.11.2019 kello 20:29 EET Finnoy Travel / Niko :

   Kortin irtisanominen meni puhelinsoitolla kivuttomasti. Ei siis mitään ongelmia.

   Muistaakseni kortin vuosituloraja ei ole korkea, mutta kortti voidaan jättää myöntämättä silti. Jos on taustalla muita luottokortteja ja työpaikka, niin on jo hyvät mahdollisuudet saada kortti. Amex varmaankin arvioi jokaisen hakemuksen tapauskohtaisesti. Eli kokeilemalla se selviää.

 3. 29.10.2019 kello 11:00 EET Kimmo :

  Pari lisäystä ja korjausta..

  Ensinnäkin tekstissä on lähtökohtaisesti jo virhe, kun mainitaan luottokortti, sitähän Amex ei ole, vaan maksuaikakortti. Tarkoittaa siis sitä, että Amexilla saa kyllä ostettua ns. ”luotolle”, mutta lasku pitää maksaa aina kokoknaisuudessaan kuukauden jälkeen. Eli käytännössä kortilla voi siirtää maksuja kuukauden päähän ja huolehtia, että silloin on maksaa tuleva lasku pois.

  Toinen huomioitava seikka on kortin kelpuutus maksuvälineenä esimerkiksi Suomessa. Amex kortin voi liittää esimerkiksi Apple Pay:hin, jolloin kännykällä voi maksaa kaikissa liikkeissä, joissa vaan lähimaksu toimii. Myös Lidlissä!! Tämä toki vaatii, että on Applen Pay käytössä ja Applen kännykkä, jolla maksaa..

  1. 29.10.2019 kello 11:34 EET Niko / Finnoy Travel :

   Kiitos kommentistasi.

   Amex Platinum on tosiaan maksuaikakortti. Yleiskielessä myös maksuaikakortteja kutsutaan usein luottokorteiksi, mutta maksuaikakortti olisi ollut artikkeliin sopivampi sana. Vertailimme kortin lisäetuja, ja sivuutimme puuttuvan luotto-ominaisuuden. Emme yleensäkään suosittele käyttämään minkään kortin luotto-ominaisuutta, jos ei ole aivan pakko. Korko on aina kallis. Amexissa tätä ominaisuutta ei edes ole.

   Totta kuitenkin on, että Amex itsessään ei kelpaa useassa arkisessa liikkeessä. Ei meillä esimerkiksi ole Apple Paytä. On vaikea uskoa, että Amexia voisi käyttää ainoana korttina arjen ostoksiin. Ja monet nettipalvelut perivät Amexin käytöstä lisämaksun.

   Kortti on varmasti tietyille käyttäjille hyödyllinen. Meille se ei antanut riittävästi vastinetta.

 4. 12.07.2019 kello 16:06 EEST Ne Tammelat :

  Oli kiinnostavaa lukea kokemuksistanne Amex Platinumista. Halusin kuitenkin vielä paria kohtaa tarkentaa.

  Platinumin rinnakkaiskortiksi saa toisen platinum-kortin, jossa on samat edut ja oikeudet kuin pääkortissa. Siihen saa lounge-edut ja autovuokraamo- ja hotelliketjujäsenyydet jne. Lisäksi saa kaksi gold-korttia, joihin kuitenkaan EI jostain syystä kuulu Priority Passia. Tietysti esim. jos perheessä on platinakortti molemmilla vanhemmilla, niiden kanssa saa ilmaiseksi loungeen mukaan kumpikin yhden lapsen. Mutta jos lapset matkustavat itsenäisesti, niin lounge-etua ei voi käyttää. Matkavakuutus periytyy platinakortista kaikkiin rinnakkaiskortteihin.

  Platinum-ohjelman kutsutilaisuuksia tulee aina silloin tällöin. Sitä varten kannattaa asentaa erityinen Amex NYT -sovellus, jonne ilmoitukset tulevat. Kyllä niitä tulee, ja osa on ollut ihan kiinnostaviakin. :)

  Platinumin matkavakuutuksessa on yksi erityisen kiva lisäetu, nimittäin autovuokraamossa ei tarvitse ottaa mitään lisävakuutuksia, vaan Amex kattaa kaiken 70 000 euroon saakka (USA:ssa vuokratessa 1 miljoonaan saakka).

  Jonkin verran tulee myös käytyä konserteissa. Valitettavasti lippukaupat on aina jumissa ja käteen jää paikat tolpan takana, jos edes niitäkään saa. Amex Platinumin councierge-palvelua voi pyytää hommaamaan liput, niin ei tarvitse itse jonotella. Amexilla on monien järjestäjien keikoille lippukiintiö ja lisäksi usein lippukauppa aukeaa Amexin haltijoille pari päivää etukäteen.

  Jos taas tykkää käydä yökerhoissa, pääsee kavereiden kanssa jonon ohi ilmaiseksi kätevästi ilmoittamalla itsensä vippilistalle.

  Joskus on myös käynyt niin hassusti, että ravintolalaskusta on annettu 50% alennusta, kun on maksettu Amex Platinumilla. Tämä tuli täytenä yllätyksenä ja olisin syönyt ruhtinaallisemminkin, jos olisin tiennyt. En oikein tiedä mistä saisi selville mistä kaikkialta tuollaisia alennuksia voi saada, mutta kiva yllätys se oli näinkin.

  1. 12.07.2019 kello 20:40 EEST Niko / Finnoy Travel :

   Kiitos kattavista kommenteistasi.

   Artikkelissamme on tosiaan asiavirhe kaupan päälle saatavien Gold-korttien Priority Pass -edun suhteen. Näköjään edut eivät olekaan ihan niin hyvät kuin Amex on antanut ymmärtää. Ehkä asia on jossain mainittu, mutta aika piilossa on. Korjaamme toki tämän.

   Amex Platinum on parhaimmillaan perheille, joka matkustaa yhdessä hyvissä hotelleissa. Autonvuokrausvakuutus on myös hyvä lisä. Pitää kuitenkin muistaa, että matkavakuutus todennäköisesti tuottaa lisäkuluja, koska matkan joutuu silloin maksamaan Amexilla. Tästä menee hyvin usein lisämaksu. Pelkän autovakuutuksen vuoksi Amexia ei kannata ottaa, sillä vuokra-auton vakuutuksen saa rahallakin hyvin halvalla. Ja kuten Amex itsekin mainitsee, kyseessä on täydentävä matkavakuutus. Eli rinnalla on hyvä olla tavallinen matkavakuutus.

   Kortissa on joukko pieniä hyödyllisiä etuja. Riippuen käyttäjästä niiden arvo vaihtelee. Jos yökerho ja lippuedut ovat tärkeitä, lisää se kortin arvoa tietysti. Hienoa toki on myös, jos kortilla on onnistunut puolittamaan ravintolalaskunsa. :)

Kirjoita kommentti

Vastaat olemassa olevaan kommenttiin.
Uutiskirje

Pysy kuulolla!

Liittymällä postilistallemme saat nopeasti tiedon uusista hyödyllisistä artikkeleistamme.

Käsittelemme sähköpostiosoitettasi huolella tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

Scenery from El Hierro