Pysy kuulolla!

Liittymällä postilistallemme saat nopeasti tiedon uusista hyödyllisistä artikkeleistamme.

Sulje ikkuna

Käsittelemme sähköpostiosoitettasi huolella tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

Arvostelu: lunastaako WordDive lupauksensa nopeasta oppimisesta?

 • Finnoy Travel
 • Päivitetty: 26.10.2019 | 19. elokuuta 2017
WordDive logo

WordDive on suomalainen kieltenoppimisratkaisu. Sovellus tekee kielen oppimisesta rennompaa, sillä se hyödyntää monipuolisesti oppimismetodeja.

Sisällys

 1. WordDive on moderni kielikurssi netissä
 2. Mitä WordDive lupaa?
 3. Miten WordDive toimii?
 4. WordDive-testiemme kulku
 5. Havaintoja kielen oppimisesta
  1. Opi uusi kieli kolmessa kuukaudessa?
  2. Sovelluksen opetusmetodi
  3. Tekninen toimivuus
 6. Arvioitamme WordDivesta
  1. Suosittelemme WordDivea kielen oppimiseen seuraaville ryhmille
  2. Kehittämiskohteita
 7. WordDiven abikurssit
 8. Loppusanat

WordDive on moderni kielikurssi netissä

WordDive (ei Wordive) on suomalainen kielenoppimissovellus, joka lupaa käyttäjän oppivan uuden kielen kolmessa kuukaudessa. Lupaus on melko rohkea, ja juuri tämän vuoksi päätimmekin testata sovellusta käytännössä.

WordDiven käyttö on maksullista, mutta saimme testin suorittamista varten käyttöömme 2 ilmaista kolmen kuukauden testilisenssiä. Ilmaisesta käytöstä huolimatta kokemuksemme palvelusta ovat täysin omia ja emme ole sopineet WordDiven kanssa arvostelun sisällöstä tai testimenetelmistä.

WordDive ei ole perinteinen kieltenopetusohjelma, vaan kyseessä on verkossa toimiva jatkuvasti päivittyvä kieltenoppimissovellus, jota voi käyttää esimerkiksi puhelimeen asennettavalla sovelluksella tai tietokoneella webbiselaimella. Toisin sanoen kyseessä on kielikurssi netissä. Sovelluksen käyttö on henkilökohtaista, sillä näin sovellus osaa optimoida etenemistahdin käyttäjän tasolle sopivaksi ja antaa henkilökohtaista palautetta käyttäjälle.

Mitä WordDive lupaa?

WordDiven markkinointiosastoa ei ainakaan voi kutsua vaatimattomaksi. WordDive lupaa käyttäjälle nopeita oppimistuloksia käytön aloituksen jälkeen. Uuden kielen voi oppia 3 kuukaudessa. Nopean oppimisen kerrotaan perustuvan palkittuun metodiin, jossa useita aisteja käytetään samanaikaisesti ja oppimisvauhti räätälöidään henkilökohtaiseksi havaitun kehityksen mukaan.

Lupaukset kuulostavat ensituntumalta hieman ylimitoitetulta. Toisaalta WordDive mainostaa, että heillä on yli 300 000 tyytyväistä käyttäjää yli 150 maassa, joten sovellus selvästikin tuottaa tuloksia. WordDive luottaa omaan tuotteeseensa niin paljon, että he tarjoavat ilmaiseksi 2 viikon kokeilujaksoa ilman minkäänlaisia jatkovelvoitteita.

Arvostelumme tavoite onkin peilata omia kokemuksiamme näihin lupauksiin.

Miten WordDive toimii?

WordDiven käyttöön tarvitaan internet-yhteys. Sovellusta voi käyttää esimerkiksi puhelimella tai tabletilla, jolloin sovelluksen käyttöä varten tulee asentaa oma applikaatio. WordDive toimii erinomaisesti myös webbiselaimella tietokoneella ilman minkäänlaisia sovellusasennuksia.

Testasimme lyhyesti Android-puhelimeen tarkoitettua applikaatiota, mutta mielestämme käyttömukavuus tietokoneella on ehdottomasti paras, koska tällöin käytössä on iso ruutu ja kunnon näppäimistö. Puhelinsovellus kuitenkin näytti toimivalla, joten se lienee ihan hyvä vaihtoehto, jos kieltä haluaa opiskella kodin ulkopuolella esimerkiksi junamatkan aikana.

WordDive Teaching Window

Wordiven pääharjoituksessa yritetään muistaa sanoja. Sana on selitetty saksan kielellä, siihen liittyy kuva ja lopuksi WordDive esittää sanaan liittyvän fraasin tekstinä ja puhuttuna.

WordDive-testiemme kulku

WordDivella tekemiemme testien suoritusajankohtana oli mahdollista opiskella 10 eri kieltä. Testejä varten päätimme kuitenkin valita vain yhden kielen, ja täksi kieleksi valikoitui saksa.

Koska meitä on kaksi ja meillä oli käytössä kaksi lisenssiä, päätimme molemmat opiskella saksaa. Lähtökohtamme olivat kuitenkin hyvin erilaiset: minulla (tämän tekstin kirjoittajalla) on taustalla lukiosaksa, jota en ole lukion jälkeen juuri ole käyttänyt. Lisäksi äidinkieleni on suomi. Vastaavasti toisella miestä ei ole mitään saksanopiskelutaustaa, joten hän aloitti tyhjästä. Lisäksi hänen äidinkielensä on tagalog, joten lähtökohtamme olivat hyvin erilaiset.

Tämän arvostelun tulokset pohjautuvatkin lähinnä minun kokemuksiini, ja julkaisemme myöhemmin englanninkielisen artikkelin eri näkökulmasta. Koska oma saksankielen tarpeeni on lähinnä käytännöllistä matkailusaksaa, valitsin WordDiven saksan kokonaisuuksista juuri matkailun. Tämä koostuu 5 kurssista, jotka keskittyvät erityisesti matkailusanastoon. Kolmen kuukauden testijakson aikana sain suoritettua noin 85 prosenttia kokonaisuudesta, sillä kesälomasuunnitelmat veivät jonkin verran aikaani.

Havaintoja kielen oppimisesta

Emme selosta yksityiskohtaisesti WordDiven toimintaperiaatetta, sillä tämä on selitetty hyvin WordDiven kotisivulla, ja palvelua voi kokeilla ilmaiseksi 2 viikkoa ilman mitään velvoitteita. Keskitymme lähinnä kertomaan kokemuksistamme ja havainnoistamme.

Opi uusi kieli kolmessa kuukaudessa?

WordDiven suurin lupaus perustuu uuden kielen oppimiseen kolmessa kuukaudessa. Koska minulla oli lukiosaksatausta, en voi väittää opiskelleeni uutta kieltä. WordDiven käyttö olikin minulle juuri saksan kertausta etenkin sanaston osalta.

WordDive sopii loistavasti sanaston opiskeluun. Sen sijaan kurssin aikana kielioppia ei juuri opetettu. Onkin hieman vaikea kuvitella, että saksaa voisi oppia tyhjästä ilman peruskieliopin tuntemusta. Jos WordDivea käyttää uuden kielen opiskeluun, mielestämme rinnalle tarvitaan vaihtoehtoinen tapa kuten perinteinen oppikirja. Yhdessä tämän kanssa oppiminen tehostuu huomattavasti.

Kieliopin opetuksen puutteesta olin yhteydessä WordDiven asiakaspalveluun, joka on erittäin nopea ja ystävällinen. Valitettavasti en kuitenkaan saanut erityistä selitystä, miksi kielioppia ei sovelluksessa opeteta. Mielestäni tämä on selvä puute, ja toivon mukaan tätä puolta kehitetään lisää sovelluksessa. Toisaalta saattaa olla, että tämä puoli puuttui juuri matkailusaksan kurssissa. Emme valitettavasti osaa kokemukseemme perustuen sanoa tätä varmaksi.

Jos sen sijaan kielioppi on jo ennestään hallussa, tai siitä muistaa edes pieniä osia, WordDive riittää hyvin sanaston ja sanontojen kertaamiseen. Tämä olikin tilanne minun kohdallani.

Muistin saksan kieliopin perusteet hyvin, mutta sanastossa on suuria puutteita. WordDive on mielestämme erittäin hyvä työkalu unohtuneen sanaston kertaamiseen. Koska opiskelu perustuu useisiin aisteihin ja vain puoli tuntia päivässä riittää, se oli itse asiasta yllättävän mukavaa.

Sen sijaan saksan opiskelu tyhjästä WordDivella oli selvästi vaikeampaa. Julkaisemme tästä erillisen englanninkielisen artikkelin myöhemmin.

Sovelluksen opetusmetodi

Sovelluksen parhain asia on opetusmetodi. Koska oppiminen perustuu moniin eri aisteihin, se on yllättävän rentoa. Sanoja oppii kirjoittamaan ja ääntämään samanaikaisesti. Sovellus opettaa monia sanontoja, joista on hyötyä erityisesti matkaillessa.

Sovellus antaa välitöntä ja nopeaa palautetta ja tuottaa hienoja graafeja oppimisesta. Sähköpostiin tulee informatiivisia etenemisraportteja ja todistuksia etenemisestä. Sovelluksen tekninen toteutus ja opetusmetodit ovat huippuluokkaa ja sovellusta on miellyttävä käyttää.

Yksi parhaimpia asioita on, että sovellus suosittelee sinua lopettamaan opiskelun ajoissa. Usein puoli tuntia päivässä riittää, jonka jälkeen sovellus kehottaa jatkamaan myöhemmin. Näin sovelluksen käyttö ei juuri vie aikaasi, etkä turhaan opiskele liikaa väsyneenä.

WordDive Progress Report

WordDive antaa selkeitä etenemisraportteja. Raporteista ilmenee opiskeluun kulunut aika sekä opittujen sanojen määrä. Koska minulla oli lukiosaksatausta, sanat palautuivat mieleeni nopeasti.

Tekninen toimivuus

Sovellus toimi testien aikana teknisesti moitteetta kahta pientä yhteysongelmaa lukuun ottamatta. Palvelun teknisessä toteutuksessa ei mielestämme ole mitään arvosteltavaa. Bugeja emme havainneet ja käyttöliittymä oli intuitiivinen.

Käyttöliittymää voi käyttää usealla eri kielellä riippumatta siitä, mitä kieltä opiskelee.

Arvioitamme WordDivesta

Suosittelemme WordDivea kielen oppimiseen seuraaville ryhmille

 • Sovellus sopii loistavasti sanaston ja sanontojen kertaamiseen, jos kieli on jo hallussa.
 • Sovellus sopii loistavasti erityisesti matkailijoille, jotka eivät tavoittele täydellistä kielitaitoa.
 • Sovelluksessa lähes kaikki tekstit ovat puhuttuja, joten WordDive sopii ääntämisen kehittämiseen.

Kehittämiskohteita

 • Mielestämme sovellus ei yksinään riitä uuden kielen opiskeluun. Rinnalla suosittelemme perinteistä oppikirjaa tai perinteistä kielikurssia.
 • Sovellus painottuu sanastoon. Opetuskohteita tulisi laajentaa.
 • Sovellukseen voisi kehittää interaktiivisuutta muiden oppijoiden kanssa.

WordDiven abikurssit

WordDive kehittää myös abeille suunnattuja ABI-kursseja. Näiden sisältöä emme ole nähneet. Niistä voi lukea lisää WordDiven omilta webbisivuilta. Jos olet kokeillut WordDiven abikursseja, kuulisimme mielellämme kokemuksiasi.

Loppusanat

Jos harkitset jo opitun kielen kertaamista tai sanaston parantamista, uskoisimme, että WordDive on yksi parhaimmista markkinoilla olevista tuotteista.

Jos harkitset uuden kielen opiskelua, suosittelemme sinua yhdistämään useita oppimistapoja. WordDive on todennäköisesti tehokas lisä erityisesti sanaston opiskeluun. Matkailijoille WordDive opettaa joukon hyödyllisiä fraaseja.

Kokemuksiemme perusteella WordDive on kokeilemisen arvoinen, sillä sitä voi käyttää kahden viikon ajan ilmaiseksi. Voit siten luoda oman mielipiteesi. Mm. matkailijalle alle 10 euron kuukausihinta on pieni kuluerä siitä, että oppii paikallisen kielen ja sanonnat yllättävän helposti.

Artikkelin informaatio perustuu omaan selvitykseemme ja kokemuksiimme. Suosittelemme lukemaan ajankohtaisimman tiedon WordDiven kotisivuilta, jotta saat varmasti oikeaa tietoa.

Tutustuthan muihinkin matkailuaiheisiin artikkeleihimme. Kirjoitamme säännöllisesti kokemuksiamme matkailusta ja matkailuun liittyvistä tuotteista.

Avainsanat: ,

Matkalle valmistautuminen

Säästä rahaa kohteeseen...

Parhaat hotellihinnat löydät HotelsCombined-palvelusta. Lentoyhtiöiden diilejä etsit kätevästi Skycannerilla.

Palkitse itsesi...

Aloita matkasi mukavasti jo lentoasemalla. Kutsu itsesi lentokenttä-loungeen ostamalla edullinen kertasisäänpääsy Lounge Pass -palvelusta tai hanki rajattomat sisäänpääsyt Priority Pass -jäsenyyydellä.

Aktiivinen loma...

Lomamatkat ovat tarkoitettu rentoutumiseen. Kokeaksesi enemmän osallistu retkille ja tapahtumiin. Valmistaudu jo kotona varaamalla korkealaatuisia aktiviteetteja GetYourGuide-palvelusta.

Kommentit (10)

 1. Mielenkiintoista! Olen kuullut aiemminkin WordDive'sta, mutta en ole itse kokeillut. Hyvä pointti, että nollasta aloittavalle kieliopin opetuksen puute saattaa koitua kohtalokkaaksi... Useampia kieliä nollasta aloittaneena ihmettelisin kovasti, jos joku oppisi puhumaan uutta kieltä pelkän sanaston avulla. Lukio-italiaa olisi kiva päästä kertaamaan, ja tämä olisi varmasti hyvä keino siihen!

  Reply

  1. 21.08.2017 kello 20:24 EEST Niko / Finnoy Travel :

   Ilmeisesti WordDive on kehittämässä kieliopin opetusta mukaan, sillä heidän kotisivuillaan on joistakin kielistä staattisia kielioppisivuja. Näitä ei ole mm. saksasta, ja mitään integraatiota itse muuhun kurssimateriaaliin ei juuri ole. Mutta homma lienee työn alla. :)

 2. 21.08.2017 kello 19:14 EEST Tiia/ReiseReise :

  Kuulostaa ehkä vähän samalta kuin ilmainen sovellus nimeltä Duolingo. Jäin vähäksi ajaksi koukkuun italian opiskeluun, mutta nyt se meni jo ohi. Saksaa haluaisin osata sujuvasti, mutta tällä hetkellä en tee mitään asian eteen. Kieliopin opetus olisi kyllä aika perusjuttu, toivottavasti joskus lisäävät WordDiveen.

  Reply

 3. Testasin itse WordDiveä juurikin saksan kielessä vuosi sitten ja annoin silloin ihan samasta asiasta palautetta. Todellakin kielioppia olisi syytä laittaa mukaan, kun mainostavat kielen oppimista. Sanaston oppimiseen ja oikeinkirjoitukseen WordDive sopii tosiaan oikein hyvin ja on helppokäyttöinen. Mutta ei oikeasti mitään kieltä opi 30 min päivässä opiskellen 3 kk ajassa. Perusturistisanaston nyt voi oppia, ja sellaiseen tarkoitukseen voisin itsekin WordDiveä jatkossa käyttää.

  Reply

 4. Enpä tiennytkään että WordDive on suomalainen! Mielenkiinnolla luin juttusi, koska saksan opiskelu alkoi mulla täysin nollatasolta puolisen vuotta sitten. Aluksi kokeilin maksullista Babbel-sovellusta, mutta tunsin maksavani turhaan, kun aikaa ja intoa opiskelulle oli vaihtelevasti. Sitten aloitin kerran viikossa olevan kielikurssin pienryhmässä, joka on ollut tosi hyödyllinen. Sen lisäksi olen nyt enemmänkin jaksanut edet Duolingon kanssa, jonka maksuttomuudesta (mahdollisuus mikromaksuihin) plussaa. Ehkä tuon kahden viikon jakson WordDivea voisi koittaakin...?

  Reply

  1. 23.08.2017 kello 14:48 EEST Niko / Finnoy Travel :

   WordDive tosiaan pitää majapaikkaansa Tampereella, ja kyseessä on aika pieni yritys vielä. Tuote näyttää silti kehittyvän aika nopeasti, ja ovat kuulemma tosiaan kehittämässä kieliopin opetusta lisää.

   Kokeilemisen arvoinen on, koska 2 viikkoa saa ilmaiseksi. Senkin jälkeen saa lisäviikkoja ilmaiseksi, jos suosittelee tuotetta jollekin ystävälle. Eli helposti pystyy käyttämään tuotetta joitakin viikkoja ilmaiseksi.

 5. Duolingoa olen itsekin kokeillut ja se toimii hyvin sanavaraston kerryttäjänä. WorldDiveä voisin käyttää myös, haluaisin niin kovasti petrata saksan kieltäni! En tosin taida olla tällä hetkellä halukas maksamaan pelkästä sovelluksesta. En ihan hirveästi edes muista kielioppia, mutta tärkeintä mulle olisikin opetella just turistisanastoa. Että tulis se fiilis reissussa, että osais sanoa edes jotain! Sitten jos ihan oikeasti-oikeasti innostuisi opiskelemaan kieltä, haluaisi ehkä osallistua johonkin keskusteluryhmään tai oikeelle kurssille - edes virtuaalisesti. Tiedän, että pelkästään kotiopiskelemalla mä en saisi itsestäni sitä kurinalaisuutta...

  Reply

 6. Kuulostaa oikein mukavalta, mutta kielioppi on usein se vaikein asia. Helpon kielen melkein omaksuu tietämättä kieliopista tuon taivaallista, mutta vaikea kieli vaatii paneutumista. Toivon, että minulla olisi säästynyt muuttojen jäljiltä vanhat kielten oppikirjat, mutta kun ei ole.

  Reply

 7. Tanskaan muutettuani yritin opiskella tanskaa vastaavan tyyppisen sovelluksen, Duolingon, kanssa. Homma tyssäsi siihen, että sovelluksen kanssa ei millään opi ääntämään tanskan vaikeaa ääntämystä, vaikka sovellus lausuukin sanat sinulle. Siihen tarvitaan ammattitaitoinen opettaja, joka osaa neuvoa mitä suussa sanoja sanottaessa pitäisi tapahtua. Ja jolla on kärsivällisyyttä jankata sanoja lukuisia kertoja, sillä suomalaiselle tanskan ääntämys on järkyttävän vaikeaa.

  Mutta jos haluaa opiskella sanoja vaikka ennen reissuun lähtöä kielestä, joka on jo jokseenkin tuttu, on tällaiset sovellukset varmasti hauska ja hyvä oppimiskeino. Mutta jos kielioppiakaan ei opeteta, en ymmärrä kuinka kielen voi ilman sitä kunnolla oppia...

  Reply

  1. 23.08.2017 kello 14:51 EEST Niko / Finnoy Travel :

   Duolingo ei ole tuttu minulle. Tällaiset sovellukset lienevät juuri parhaimpia toissijaisena opiskeluvälineenä. Esim. normaalin luokkaopetuksen lisäksi näillä sovelluksilla oppii sanastoa hyvin, ja saa jonkinlaisen kuvan ääntämyksestä (ei välttämättä tanskan kohdalla ;) )

Lisää kommentti


Sallitut HTML-tagit: <b><i><br>