Finnoy Travel Logo
Finnoy Travel - matkatarinoita ja vinkkejä
VR train car

InterCity-junissa Extra -osasto ei eroa tavallisesta osastosta sisustukseltaan. Matkustusluokka tarjoaa kuitenkin lisäpalveluita.

VR:n Extra-luokasta vastinetta rahoille?

 • Finnoy Travel
 • Päivitetty: 13.05.2019 | 10. elokuuta 2017

Tämä sivu sisältää linkkejä kumppaniemme palveluihin. Linkkien klikkaaminen on ilmaista, mutta saatamme saada pienen korvauksen kumppaniltamme. Tutustu mainospolitiikkaamme saadaksesi lisätietoa.

Sisällys

 1. Junamatkalle Extrassa
 2. Extra -luokan erot Intercityn ja Pendolinon välillä
 3. Lisämaksu tavalliseen junalippuun
 4. Extran lisäpalvelut
 5. Suurimmat hyödyt
  1. Rauha ja tila
  2. Päivän sanomalehdet
  3. Kahvi ja vesi
 6. Arviomme Extra -luokasta

Junamatkalle Extrassa

Extra-matkustusluokka on VR:n InterCity- ja Pendolino-junissa oleva hieman tavallista kakkosluokkaa parempi matkustusluokka. Kyseessä ei ole aito ykkösluokka vaan kotimaan vuoroilla käytössä oleva tavallinen Economy-luokka hieman parannetulla palvelutasolla. Extra -luokan matkustajille on varattu junassa erillinen alue, joka esimerkiksi Intercity-junissa sijaitsee yhden vaunun yläkerrassa.

Sisustukseltaan Extra ei toistaiseksi eroa muista vaunuista. Penkkien sijoittelu Intercity-junissa on tavanomainen, ja Extra -luokassa ei ole sisustuksellisia lisäelementtejä. Merkittävin eroa normaaliin luokkaan on rauhallisuus, jonka huomaa etenkin ruuhka-aikoina.

Pendolino-junissa penkkien sijoittelu on 1+2 normaalin 2+2 -sijoittelun sijaan eli tilaa on tarjolla enemmän. Pendolinossa Extra -luokka muistuttaakin enemmän aitoa ykkösluokkaa, sillä se sijaitsee junan päädyssä paremmin muusta junasta erillään.

Penkit Extra luokassa Pendolinossa

Pendolino-junien Extra -luokassa tilaa on tavallista luokkaa enemmän. Penkit ovat sijoiteltu 1+2-mallilla tavallisen 2+2-mallin mukaan.

Penkit Extra luokassa Pendolinossa

Extra-osaston perällä on myös pienempi ovella eristetty osasto, mikä sopii hyvin esimerkiksi pienelle ryhmälle.

VR:n oman markkinoinnin mukaan Extra soveltuu parhaiten työntekoon, rentoutumiseen ja mm. lehtien lukuun. Olemme käyttäneet Extra -luokkaa useita kertoja Turun ja Helsingin välillä sekä Intercity-junissa että Pendolinossa. Kaikilla matkustuskerroillamme Extra -vaunussa on ollut rauhallista, jopa melkein tyhjää. Extra -luokasta saakin suurimman edun ennen kuin suuret matkustajamassat löytävät palvelun.

Extra -luokan erot Intercityn ja Pendolinon välillä

Intercity-junassa Extra sijaitsee vaunun yläkerrassa, jossa penkkien sijoittelu on tavanomainen 2+2. Ylimääräistä tilaa ei siis ole. Pendolinossa Extra sijaitsee vaunussa 1, jossa penkit ovat asetettu harvemmin 1+2-sijoittelulla, jolloin tilaa jää hieman enemmän. Molemmissa junatyypeissä käytössä on WiFi, WC:t ja samanlainen tarjoilu. Penkeillä on myös sähköpistokkeet.

Extran erot Pendolinon ja Intercity-junien välillä ovat siis hyvin vähäiset. Sen sijaan matkustusmukavuus Intercity-junissa on parempi, sillä vaunut kulkevat vakaammin. Pendolinon automaattinen korinkallistusjärjestelmä tekee junan kulusta heiluvan, ja jotkut saattavat jopa voida tämän vuoksi huonosti. Suosittelemmekin valitsemaan Intercity-junan, jos sellainen matkareitillä on tarjolla ja aikomuksena on työskennellä. Matkustusajoissakaan ei ole merkittävää eroa näiden junatyyppien välillä, sillä ratojen heikko kunto rajoittaa junien nopeuksia. Teoriassa Pendolino pystyisi ajamaan hieman kovempaa.

Lisämaksu tavalliseen junalippuun

Extra -luokan lipusta peritään matkan pituudesta riippuva lisämaksu. Mm. Helsinki-Turku -välillä lisämaksu on tällä hetkellä 6 euroa. Turku-Rovaniemi -matkalla maksun suuruus on noin 13 euroa. Hinnat ovat lievästi laskeneet edellisen Extra -matkamme jälkeen.

Kyseessä on lisämaksu, ja matkustajalla tulee olla hallussaan normaali Economy-luokan junalippu. Ajoissa varaamalla minkä tahansa junalipun voi saada selvästi normaalia halvemmalla dynaamisen hinnoittelun vuoksi.

Extra -luokkaan pääsee veloituksetta myös yrityslipulla.

Extran lisäpalvelut

Vaikka sisustus ei juuri poikkea normaalista matkustusluokasta, lippuun sisältyy muutamia lisäpalveluita. Osastossa on tarjolla rajoituksetta lähdevettä, kahvia ja teetä. Päivän sanomalehdet ovat luettavissa ilmaiseksi. Jokaiselle istuinpaikalle on asennettu pistorasia helpottamaan työskentelyä.

Eräällä matkustuskerrallamme Helsingistä Turkuun veloitukseton juomatarjoilu tuotiin vaunuun vasta Leppävaaran jälkeen ja haettiin pois heti Salon jälkeen. Tarjoilu oli siis saatavilla vain noin 50% ajasta, mikä ei täysin vastaa odotuksia. Kuuman veden ja kahvin säilyttäminen Extra -osastossa pitäisi olla mahdollista matkan alusta loppuun saakka ilman sen myöhäistä toimitusta ja aikaista pois hakemista.

Extra -osastoissa on lisäksi saatavilla ilmainen WiFi-verkko ja kännykkävahvistin matkapuhelimien parempaa toimivuutta varten. Näitä emme kuitenkaan pidä erityisinä lisäpalveluina, sillä WiFi ja kännykät toimivat muuallakin junassa. Kännykkävahvistin saattaa hieman auttaa junan kulkiessa harvaan asutun seudun läpi.

Suurimmat hyödyt

Rauha ja tila

Kokemuksemme mukaan suurin hyöty on rauhallisuus. Kun vaunussa ei ole kuin muutamia matkustajia, työskentely on tehokasta. Työskentelyä helpottaa myös sähkön saatavuus jokaisella istumapaikalla.

Sähköpistokkeet VR:n Pendolino-junissa

Extra -luokassa jokaiselle on varattu oma sähköpistoke. Pendolino-junissa käytäväpaikan matkustajan sähköjohto saattaa kuitenkin häiritä vieruskaveria rasian huonon sijoittelun vuoksi.

Kun aikomuksena on matkustaa junalla kauas ja matka-ajan haluaa hyödyntää tehokkaasti, lisämaksu on pieni kuluerä rauhallisen työympäristön saamiseksi. Rauhallinen vaunuosasto soveltuu hyvin myös nukkumiseen.

Päivän sanomalehdet

Emme ole lukeneet päivän lehtiä lyhyillä matkoillamme Helsingistä Turkuun. Sanomalehtien ostoa harkitseville Extra -luokan lisämaksu on hyvä sijoitus, sillä lehdet saa tällöin veloituksetta luettavaksi.

Kahvi ja vesi

Ilmaista kahvia ja vettä ei voi erityisen laajaksi juoma-buffetiksi kutsua, mutta toisaalta Extran lisämaksu ei ole suuri, jos aikomuksena on muutenkin ostaa kahvia tai vettä junassa. Pelkästään kahvin takia Extraan ei kannata suunnata.

VR Economy Extra galley

Intercity-junien Extra -luokassa on tarjolla kahvia, teetä ja vettä veloituksetta. Päivän sanomalehdet ovat myös vapaasti luettavissa.

Juoma-Buffet VR:n Pendolino-junien Extra-luokassa

Pendolino-junien Extra-luokan tarjoilu ei eroa Intercity-junien vastaavasta.

VR Economy Extra newspapers

Sanomalehtivalikoima sisälsi 3 erilaista lehteä erään matkamme aikana.

Arviomme Extra -luokasta

Extra -matkustusluokka ei anna erityisen suurta lisäarvoa matkalle, mutta sen hinta on edullinen. Mielestämme paras syy maksaa Extran lisämaksu on sen tarjoama rauha. Kaupan päälle saa sanomalehdet ja ilmaista juotavaa.

VR Economy Extra serving

Vaikka matkustusluokkaan sisältyy juotavia, pelkästään tämän tarjoilun vuoksi emme lisämaksua maksaisi. Tarjoilu yhdistettynä rauhaan antaa kuitenkin jo enemmän lisäarvoa.

Luokka sopii parhaiten rauhaa arvostavalle ja erityisesti junamatkan aikana työskentelyä suunnittelevalla. Lapsiperheille luokka tuskin antaa riittävää vastinetta rahoille. Kokemuksemme mukaan VR:n lupaukset matkustusluokan eduista toteutuvat luvatussa laajuudessa.

Lentomatkustajille juna on erinomainen tapa matkustaa Helsingin lentoasemalle matkalle lähtiessä. Kannattaa kuitenkin varata riittävän suuret aikataulumarginaalit mahdollisten ongelmien varalle. Ylimääräisen ajan lentoasemalla voi viettää edullisesti lentoaseman viihtyisissä loungeissa.

Jos pidit tietoja hyödyllisinä tai mielenkiintoisina, mikset JAKAISI artikkelia perheesi ja ystäviesi kesken!

Avainsanat: , ,
Kohde: Suomi

Lue myös

Vinkkejä seuraavalle matkallesi...

Varaa hotellit luotettavalta sivustolta

On järkevää käyttää luotettavia hotellisivustoja. Suosittelemme eurooppalaista booking.comia, jonka sivut ovat käännetty myös suomen kielelle. Booking.com tarjoaa hyvät varausehdot, loistavaa asiakaspalvelua mutta hotellit ovat silti edullisia.

Varaudu yllätyksiin matkalla

Lentoyhtiö saattaa peruuttaa varauksesi yllättäen. Matkalla saattaa tapahtua myös muita epämieluisia asioita. Suosittelemme maksamaan matkan luotettavalla maksukortilla, joka antaa lisäturvaa, tuo säästöä ja on helppo käyttää. Hanki oma Komplett Bank Mastercard, johon kuuluu monipuolisia kuluttomia vakuutuksia.

Älä unohda lomakohteen retkiä

Matkustatpa lähelle tai kauas, lomalle kannattaa suunnitella ohjelmaa. GetYourGuiden kautta varaat edullisia aktiviteetteja vaikka matkan jokaiselle päivälle. Osallistuminen järjestetyille retkille on vaivaton tapa nauttia lomasta.

Lukijoiden kommentit (1)

 1. 20.04.2021 kello 20:07 UTC juna :

  Voitko käydä myös uudistuneessa extrassa?

Kirjoita kommentti

Uutiskirjeen tilaaminen

Pysy kuulolla!

Liittymällä postilistallemme saat nopeasti tiedon uusista hyödyllisistä artikkeleistamme.

Käsittelemme sähköpostiosoitettasi huolella tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

Scenery from El Hierro