images/VR_economy_extra_car.jpg does not exits.
VR:n Ekstra-luokasta vastinetta rahoille? - Finnoy Travel
Finnoy Travel - matkatarinoita ja vinkkejä
images/VR_economy_extra_car.jpg does not exits.
InterCity-junissa Ekstra -osasto ei eroa tavallisesta osastosta sisustukseltaan. Matkustusluokka tarjoaa kuitenkin lisäpalveluita.

VR:n Ekstra-luokasta vastinetta rahoille?

  • Finnoy Travel
  • 10. elokuuta 2017

Tämä sivu sisältää linkkejä kumppaniemme palveluihin. Linkkien klikkaaminen on ilmaista, mutta saatamme saada pienen korvauksen kumppaniltamme. Tutustu mainospolitiikkaamme saadaksesi lisätietoa.

Junamatkalle Ekstrassa

Ekstra-matkustusluokka on VR:n InterCity- ja Pendolino-junissa oleva hieman tavallista kakkosluokkaa parempi matkustusluokka. Kyseessä ei ole aito ykkösluokka vaan kotimaan vuoroilla käytössä oleva tavallinen Economy-luokka hieman parannetulla palvelutasolla. Ekstra -luokan matkustajille on varattu junassa erillinen alue, joka esimerkiksi Intercity-junissa sijaitsee yhden vaunun yläkerrassa.

Sisustukseltaan Ekstra ei toistaiseksi eroa muista vaunuista. Penkkien sijoittelu Intercity-junissa on tavanomainen, ja Ekstra -luokassa ei ole sisustuksellisia lisäelementtejä. Merkittävin eroa normaaliin luokkaan on rauhallisuus, jonka huomaa etenkin ruuhka-aikoina.

Pendolino-junissa penkkien sijoittelu on 1+2 normaalin 2+2 -sijoittelun sijaan eli tilaa on tarjolla enemmän. Pendolinossa Ekstra -luokka muistuttaakin enemmän aitoa ykkösluokkaa, sillä se sijaitsee junan päädyssä paremmin muusta junasta erillään.

Penkit Ekstra luokassa Pendolinossa
Pendolino-junien Ekstra -luokassa tilaa on tavallista luokkaa enemmän. Penkit ovat sijoiteltu 1+2-mallilla tavallisen 2+2-mallin mukaan.
Penkit Ekstra luokassa Pendolinossa
Ekstra-osaston perällä on myös pienempi ovella eristetty osasto, mikä sopii hyvin esimerkiksi pienelle ryhmälle.

VR:n oman markkinoinnin mukaan Ekstra soveltuu parhaiten työntekoon, rentoutumiseen ja mm. lehtien lukuun. Olemme käyttäneet Ekstra -luokkaa useita kertoja Turun ja Helsingin välillä sekä Intercity-junissa että Pendolinossa. Kaikilla matkustuskerroillamme Ekstra -vaunussa on ollut rauhallista, jopa melkein tyhjää. Ekstra -luokasta saakin suurimman edun ennen kuin suuret matkustajamassat löytävät palvelun.

Ekstra -luokan erot Intercityn ja Pendolinon välillä

Intercity-junassa Ekstra sijaitsee vaunun yläkerrassa, jossa penkkien sijoittelu on tavanomainen 2+2. Ylimääräistä tilaa ei siis ole. Pendolinossa Ekstra sijaitsee vaunussa 1, jossa penkit ovat asetettu harvemmin 1+2-sijoittelulla, jolloin tilaa jää hieman enemmän. Molemmissa junatyypeissä käytössä on WiFi, WC:t ja samanlainen tarjoilu. Penkeillä on myös sähköpistokkeet.

Ekstran erot Pendolinon ja Intercity-junien välillä ovat siis hyvin vähäiset. Sen sijaan matkustusmukavuus Intercity-junissa on parempi, sillä vaunut kulkevat vakaammin. Pendolinon automaattinen korinkallistusjärjestelmä tekee junan kulusta heiluvan, ja jotkut saattavat jopa voida tämän vuoksi huonosti. Suosittelemmekin valitsemaan Intercity-junan, jos sellainen matkareitillä on tarjolla ja aikomuksena on työskennellä. Matkustusajoissakaan ei ole merkittävää eroa näiden junatyyppien välillä, sillä ratojen heikko kunto rajoittaa junien nopeuksia. Teoriassa Pendolino pystyisi ajamaan hieman kovempaa.

Lisämaksu tavalliseen junalippuun

Ekstra -luokan lipusta peritään matkan pituudesta riippuva lisämaksu. Mm. Helsinki-Turku -välillä lisämaksu on tällä hetkellä 6 euroa. Turku-Rovaniemi -matkalla maksun suuruus on noin 13 euroa. Hinnat ovat lievästi laskeneet edellisen Ekstra -matkamme jälkeen.

Kyseessä on lisämaksu, ja matkustajalla tulee olla hallussaan normaali Economy-luokan junalippu. Ajoissa varaamalla minkä tahansa junalipun voi saada selvästi normaalia halvemmalla dynaamisen hinnoittelun vuoksi.

Ekstra -luokkaan pääsee veloituksetta myös yrityslipulla.

Ekstran lisäpalvelut

Vaikka sisustus ei juuri poikkea normaalista matkustusluokasta, lippuun sisältyy muutamia lisäpalveluita. Osastossa on tarjolla rajoituksetta lähdevettä, kahvia ja teetä. Päivän sanomalehdet ovat luettavissa ilmaiseksi. Jokaiselle istuinpaikalle on asennettu pistorasia helpottamaan työskentelyä.

Eräällä matkustuskerrallamme Helsingistä Turkuun veloitukseton juomatarjoilu tuotiin vaunuun vasta Leppävaaran jälkeen ja haettiin pois heti Salon jälkeen. Tarjoilu oli siis saatavilla vain noin 50% ajasta, mikä ei täysin vastaa odotuksia. Kuuman veden ja kahvin säilyttäminen Ekstra -osastossa pitäisi olla mahdollista matkan alusta loppuun saakka ilman sen myöhäistä toimitusta ja aikaista pois hakemista.

Ekstra -osastoissa on lisäksi saatavilla ilmainen WiFi-verkko ja kännykkävahvistin matkapuhelimien parempaa toimivuutta varten. Näitä emme kuitenkaan pidä erityisinä lisäpalveluina, sillä WiFi ja kännykät toimivat muuallakin junassa. Kännykkävahvistin saattaa hieman auttaa junan kulkiessa harvaan asutun seudun läpi.

Suurimmat hyödyt

Rauha ja tila

Kokemuksemme mukaan suurin hyöty on rauhallisuus. Kun vaunussa ei ole kuin muutamia matkustajia, työskentely on tehokasta. Työskentelyä helpottaa myös sähkön saatavuus jokaisella istumapaikalla.

Sähköpistokkeet VR:n Pendolino-junissa
Ekstra -luokassa jokaiselle on varattu oma sähköpistoke. Pendolino-junissa käytäväpaikan matkustajan sähköjohto saattaa kuitenkin häiritä vieruskaveria rasian huonon sijoittelun vuoksi.

Kun aikomuksena on matkustaa junalla kauas ja matka-ajan haluaa hyödyntää tehokkaasti, lisämaksu on pieni kuluerä rauhallisen työympäristön saamiseksi. Rauhallinen vaunuosasto soveltuu hyvin myös nukkumiseen.

Päivän sanomalehdet

Emme ole lukeneet päivän lehtiä lyhyillä matkoillamme Helsingistä Turkuun. Sanomalehtien ostoa harkitseville Ekstra -luokan lisämaksu on hyvä sijoitus, sillä lehdet saa tällöin veloituksetta luettavaksi.

Kahvi ja vesi

Ilmaista kahvia ja vettä ei voi erityisen laajaksi juoma-buffetiksi kutsua, mutta toisaalta Ekstran lisämaksu ei ole suuri, jos aikomuksena on muutenkin ostaa kahvia tai vettä junassa. Pelkästään kahvin takia Ekstraan ei kannata suunnata.

VR Economy Ekstra galley
Intercity-junien Ekstra -luokassa on tarjolla kahvia, teetä ja vettä veloituksetta. Päivän sanomalehdet ovat myös vapaasti luettavissa.
Juoma-Buffet VR:n Pendolino-junien Ekstra-luokassa
Pendolino-junien Ekstra-luokan tarjoilu ei eroa Intercity-junien vastaavasta.
VR Economy Ekstra newspapers
Sanomalehtivalikoima sisälsi 3 erilaista lehteä erään matkamme aikana.

Arviomme Ekstra -luokasta

Ekstra -matkustusluokka ei anna erityisen suurta lisäarvoa matkalle, mutta sen hinta on edullinen. Mielestämme paras syy maksaa Ekstran lisämaksu on sen tarjoama rauha. Kaupan päälle saa sanomalehdet ja ilmaista juotavaa.

VR Economy Ekstra serving
Vaikka matkustusluokkaan sisältyy juotavia, pelkästään tämän tarjoilun vuoksi emme lisämaksua maksaisi. Tarjoilu yhdistettynä rauhaan antaa kuitenkin jo enemmän lisäarvoa.

Luokka sopii parhaiten rauhaa arvostavalle ja erityisesti junamatkan aikana työskentelyä suunnittelevalla. Lapsiperheille luokka tuskin antaa riittävää vastinetta rahoille. Kokemuksemme mukaan VR:n lupaukset matkustusluokan eduista toteutuvat luvatussa laajuudessa.

Lentomatkustajille juna on erinomainen tapa matkustaa Helsingin lentoasemalle matkalle lähtiessä. Kannattaa kuitenkin varata riittävän suuret aikataulumarginaalit mahdollisten ongelmien varalle. Ylimääräisen ajan lentoasemalla voi viettää edullisesti lentoaseman viihtyisissä loungeissa.

Avainsanat: , ,
Kohde: Suomi

Lisää luettavaa...

Vinkkejä matkalle...

Etsi parhaimmat lentodiilit

Voit säästää merkittävän summan rahaa etsimällä edullisimmat lennot. Skyscanner on yksi suosituimmista palveluista lentojen vertailuun.

Nauti lounge-tilojen palveluista

Aloita lomasi rentoutumalla jo lentoasemalla. Tutustu Helsingin lentoaseman lounge-valikoimaan ja varaa edullinen kertasisäänpääsy sinua miellyttävään loungeen.

Tilaa kuljetus hotelliin

Eikö olisi kiva tietää etukäteen tilatun taksin odottavan kohdelentoasemalla? Welcome Pickupsin kautta varaat luotettavia kiinteähintaisia lentoasemakuljetuksia ympäri Euroopan. Etukäteen tilattu kyyti sopii erinomaisesti perheille ja ryhmille.

Lukijoiden kommentit (1)

  1. 20.04.2021 kello 20:07 UTC juna :

    Voitko käydä myös uudistuneessa extrassa?

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Uutiskirjeen tilaaminen

Pysy kuulolla!

Tilaamalla uutiskirjeemme saat tietoa uusista hyödyllisistä artikkeleistamme.

Käsittelemme sähköpostiosoitettasi tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

Scenery from El Hierro