×

Seuraa instagram-tiliämme ja näet missä matkustamme! Seuraamme toki myös sinua.

VR:n Extra-luokasta vastinetta rahoille?

VR train car

InterCity-junissa Extra -osasto ei eroa tavallisesta osastosta sisustukseltaan. Matkustusluokka tarjoaa kuitenkin lisäpalveluita.

Kaupallinen yhteistyö: Osa artikkeleistamme sisältää linkkejä yhteistyötahojemme palveluihin (merkitty *:llä). Yritykset saattavat maksaa meille pienen palkkion välittämistämme asiakkaista. Luethan yhteistyöpolitiikkamme ymmärtääksesi millä perusteilla ja keitä suosittelemme.

Junamatkalle Extrassa

Extra -matkustusluokka on VR:n InterCity- ja Pendolino-junissa oleva hieman parempi matkustusluokka. Kyseessä ei ole ykkösluokka vaan kotimaan vuoroilla käytössä oleva tavallinen Economy-luokka hieman parannetulla palvelutasolla. Extra -luokan matkustajille on varattu junassa erillinen alue, joka kaksikerrosvaunuissa sijaitsee yleensä vaunun yläkerrassa.

Sisustukseltaan Extra ei eroa muista vaunuista InterCity-junissa. Penkkien sijoittelu on tavanomainen, ja luokassa ei ole sisustuksellisia lisäelementtejä. Merkittävin eroa normaaliin luokkaan on rauhallisuus, jonka huomaa etenkin ruuhka-aikoina.

Pendolino-junissa penkkien sijoittelu on 1+2 normaalin 2+2 -sijoittelun sijaan.

VR:n tiedotuksen mukaan Extra soveltuu parhaiten työntekoon, rentoutumiseen ja mm. lehtien lukuun. Päätimmekin testata näiden väitteiden paikkaansapitävyyttä matkustamalla (omalla kustannuksellamme) Helsingistä Turkuun Extra -luokassa.

Lisämaksu tavalliseen junalippuun

Extra-luokan lipusta peritään matkan pituudesta riippuva lisämaksu. Mm. Helsinki-Turku -välillä lisämaksu oli 7 euroa. Turku-Rovaniemi -matkalla maksun suuruus olisi 17 euroa.

VR:n omien nettisivujen mukaan hinta vaihteleekin juuri 5-17 euron välillä. Luonnollisesti kyseessä on lisämaksu, ja matkustajalla tulee olla hallussaan normaali Economy-luokan junalippu. Ajoissa varaamalla junalipun voi saada selvästi normaalia halvemmalla.

Extra-luokkaan pääsee veloituksetta myös yrityslipulla.

Extran lisäpalvelut

Vaikka sisustus ei juuri poikkea normaalista matkustusluokasta, lippuun sisältyy muutamia lisäpalveluita. Osastossa on tarjolla rajoituksetta lähdevettä, kahvia ja teetä. Päivän sanomalehdet ovat luettavissa ilmaiseksi. Jokaiselle istuinpaikalle on asennettu pistorasia helpottamaan työskentelyä.

Lisäksi vaunussa on saatavilla ilmainen wifi-verkko ja kännykkävahvistin matkapuhelimien parempaa toimivuutta varten. Näitä emme kuitenkaan pidä erityisinä lisäpalveluina, sillä wifi ja kännykät toimivat muuallakin junassa. Kännykkävahvistin saattaa hieman auttaa junan kulkiessa harvaan asutun seudun läpi.

Suurimmat hyödyt

Rauha ja tila

Kokemuksemme mukaan suurin hyöty on rauhallisuus. Kun vaunussa ei ole kuin muutamia matkustajia, työskentely on tehokasta. Työskentelyä helpottaa myös sähkön saatavuus.

Jos tarkoituksenasi on siis matkustaa junalla kauas, ja haluat käyttää ajan hyödyksi, lisämaksu on pieni rauhallisen työympäristön saamiseksi. Vaikka haluaisit vain nukkua junassa, rauhallinen vaunuosasto antaa lisäarvoa.

Päivän sanomalehdet

Emme lukeneet päivän lehtiä lyhyellä matkallamme Helsingistä Turkuun. Jos kuitenkin harkitset sanomalehtien ostoa junasta, harkinnan arvoista on maksaa lyhyellä matkalla 7 euron lisämaksu, niin lehdet saa lukea veloituksetta.

Kahvi ja vesi

Ilmaista kahvia ja vettä ei erityisen laajaksi juoma-buffetiksi voi kutsua, mutta toisaalta 7 euron lisämaksu ei ole suuri, jos aikomuksenasi on muutenkin ostaa kahvia tai vettä junassa. Pelkästään kahvin takia Extraan ei kannata suunnata.

VR Economy Extra galley

Extra -luokassa on tarjolla kahvia, teetä ja vettä veloituksetta. Päivän sanomalehdet ovat myös vapaasti luettavissa.

VR Economy Extra newspapers

Sanomalehtivalikoima sisälsi 3 erilaista lehteä testimatkamme aikana.

Arviomme Extra -luokasta

Extra -matkustusluokka ei anna mitään erityisen suurta lisäarvoa matkalle, mutta sen hinta on erittäin edullinen. Mielestämme paras syy maksaa lisämaksu Extraan pääsystä on sen tarjoama rauha. Kaupan päälle saa sanomalehdet ja ilmaista juotavaa.

VR Economy Extra serving

Vaikka matkustusluokkaan sisältyy juotavia, pelkästään tämän tarjoilun vuoksi emme lisämaksua maksaisi. Tarjoilu yhdistettynä rauhaan antaa kuitenkin jo selvästi enemmän lisäarvoa.

Luokka sopii parhaiten rauhaa arvostavalle ja erityisesti junamatkan aikana työskentelyä suunnittelevalla. Lapsiperheille luokka tuskin antaa vastinetta rahoille. Kokemuksemme mukaan VR:n lupaukset matkustusluokan eduista toteutuvat luvatussa laajuudessa.

Kerro meille junakokemuksistasi! Seuraa meitä ja jaa artikkelia, jos koit sen kiinnostavaksi.

Kotimaan junamatkailun hotellit löydät helposti Hotelscombined.com-palvelusta* jopa monia muita vertailukoneita halvemmalla.

JaaKommentit (0)

Lisää kommentti


Sallitut HTML-tagit: <b><i><br>
Kommentti: