×

Pysy kuulolla!

Liittymällä postilistallemme saat nopeasti tiedon uusista hyödyllisistä artikkeleistamme.

Sulje ikkuna

Käsittelemme sähköpostiosoitettasi huolella tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

×

Ovatko Helsingin lentoaseman lounget sinulle tuttuja?

Mitä maksaa Helsingin lentoaseman lounge-tilojen käyttö?

This article is also available in English.

Airport restaurant

Kalliin lentoasemaravintolan sijaan lounge on usein mukavampi vaihtoehto.

Kaupallinen yhteistyö: Artikkeli saattaa sisältää yhteistyölinkkejä (nämä merkitty *:llä). Linkkien klikkaaminen on ilmaista, mutta kumppanimme saattavat maksaa meille pienen palkkion. Tutustu yhteistyöpolitiikkaamme ymmärtääksesi, keitä suosittelemme.

Loungella tarkoitetaan lentoyhtiön tai kolmannen osapuolen ylläpitämää rauhallista odotustilaa, johon pääsääntöisesti sisältyy veloitukseton tarjoilu. Tyypillisesti tarjoilu on välipalaluonteista sisältäen erilaisia juomia mukaan lukien alkoholijuomat. Luonnollisestikaan näiden tilojen käyttö ei ole ilmaista, vaan normaalit sisäänpääsymaksut ovat usein korkeita. On kuitenkin tapoja päästä sisään selvästi normaalihintaa huokeammalla.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on 8 lounge-tilaa:
  • Finnair Schengen Lounge
  • Finnair non-Schengen Lounge
  • Finnair Premium Lounge
  • Scandinavian Airlines Lounge
  • Aspire Lounge
  • Almost Home Lounge
  • Fly Inn -ravintola
  • Plaza Premium non-Schengen Lounge (avataan 03/2019)

Lounge-tilojen tarkat sijainnit ja aukioloajat löydät lentoaseman omalta kotisivulta.

Finnair Premium Lounge on tarkoitettu ainoastaan kalleimmilla, yleensä business-lipuilla matkustaville ja lisäksi Finnairin tai sen oneworld-yhteistyökumppanin kanta-asiakasohjelman tasokortin haltijoille (yleensä vähintään kultataso). Myös tavalliset Finnair Lounget ovat tarkoitettu lähinnä Finnairin ja sen yhteistyökumppaneiden omille asiakkaille, mutta sisään pääsee myös pelkällä rahalla kalliihkolla hinnalla. Muihin edellä lueteltuihin lounge-tiloihin on mahdollista tutustua muilla tavoin ja yleensä edullisemmin.

Yksinkertaisin, mutta ei suinkaan halvin tapa päästä sisään loungeihin on ostaa Business-lippu. Finnairin ja Oneworld-yhtiöiden Business-liput antavat odotetusti pääsyn Finnairin ylläpitämiin loungeihin. Vastaavat Star Alliance -asiakkaat suuntaavat SAS:n loungeen. Muut lentoyhtiöt sijoittavat Business-matkustajansa yleensä kolmannen osapuolen ylläpitämään loungeen eli Helsingin tapauksessa Aspire tai Almost Home -loungeihin. Fly Inn -ravintola ei ole perinteinen lentokenttälounge, mutta Priority Passilla ravintolasta voi lunastaa aamiais- tai lounasbuffetin.

Usealle matkustajalla loungeen oikeuttavan lentolipun osto rahalla ei ole järkevä vaihtoehto sen moninkertaisen hinnan vuoksi. Tämä ei kuitenkaan lukitse kaikkien loungien ovia. Helpoin huokea tapa päästä sisään on sopivan pankin maksukortin omistaminen. Luottokortit tarjoavat nimittäin usein kylkiäisinä ilmaisia tai alennettuja lounge-käyntejä. Mm. Diners Club -kortin haltijat pääsevät moneen loungeen vain 19 eurolla. Valitettavasti uusia Diners Club -kortteja ei Suomessa enää myönnetä, ja vanhatkin kortit ovat voimassa vain 31.5.2019 asti. Diners Clubin tilalle on mahdollista hankkia Eurocard Gold (50 euroa / vuosi), joka tarjoaa alennettuja hintoja etenkin pohjoismaisten lentoasemien loungeihin. American Express tarjoaa Gold-korttinsa rinnalle Priority Pass -etua, joka oikeuttaa neljään ilmaiseen lounge-käyntiin. Mikä parasta, kyseisen luottokortin ensimmäisen vuoden vuosimaksu on 0 euroa. Luottokorttiyhtiön omia Amex Loungeja Helsingin lentoasemalla ei ole, mutta kaksi Priority Pass -loungea kylläkin.

Priority Pass on yritys, joka myy eri tasoisia lounge-kortteja. Nämä kortit ovat voimassa kaikilla suurilla kentillä ja oikeuttavat lounge-sisäänpääsyyn. Priority Pass -kortti tulee usein ilmaiseksi myös monen luottokortin mukana kuten edellä mainitun American Express-kortin yhteydessä. Myös Nordea ja Aktia tarjoavat tiettyjä kortteja, joihin Priority Pass sisältyy vakiona. Priority Pass -kortin voi ostaa toki rahallakin. Kortteja on monen tasoisia, ja yleensä luottokorttien mukana tulevat kortit sisältävät 4 ilmaista lounge-käyntiä, jolloin lisäkäynnit maksavat 28 euroa 1.10.2018 alkaen. Rahalla voi ostaa myös rajoittamattoman Priority Pass -kortin, jolla lounge-käyntien määrää ei ole rajoitettu. Tämän kortin hinta on 399 euroa.

Olemme kirjoittaneet erillisen arvostelun Priority Passista.

Jos et omista sopivaa lounge-korttia tai haluat vain testata loungea kerran, kertakäynnin loungeen voi tehdä alennettuun hintaan Lounge Pass -yrityksen* kautta. Kyseinen brittiläinen yritys myy alennettuja sisäänpääsyjä maailman lentokenttäloungeihin, ja valikoimaan kuuluu myös Helsingin lentoasema. Jos vierailet loungeissa useasti vuoden aikana, Priority Pass* lienee sinulle parasta vaihtoehto.

Eräs monen matkustajan ulottuvilla oleva mahdollisuus matkan laadun nostamiseen on matkustusluokan korotus lentoyhtiöiden lentomaileilla. Euroopan sisäisiin lentoihin korotukset maksavat pisteillä mitattuina vähän. Mm. Finnair antaa toisinaan huokeita korotustarjouksia ja SAS kauppaa korotuksia huutokauppaperiaatteella. Korotuksia voi ostaa myös pelkällä rahalla kohtuullisen halvalla. Matkustusluokan korotukseen kuuluu lounge-sisäänpääsy, joten tämä on usein kokonaisvaltaisesti hyvin kustannustehokas tie loungeihin.

Taulukko 1. Esimerkkejä lounge-tiloihin pääsystä ilman kallista lentolippua tai lentoyhtiöiden tasojäsenyyksiä.
Lounge Ylläpitäjä Sijainti Sisäänpääsytapa Hinta
Finnair Lounge Finnair Schengen / Non-Schengen alue Etukäteen ostettu voucher Finnair Plus -asiakkaille 29,25 € + 1 000 pistettä
tai 13 000 pistettä (hinta vaihtelee)
Finnair Lounge Finnair Schengen / Non-Schengen alue Matkustusluokan korotus 7500 - 10 000 pistettä / suunta Euroopan sisällä
SAS Lounge Scandinavian Airlines Schengen-alue Matkustusluokan korotus alkaen 5000 Eurobonus-pistettä huutokauppaperiaatteella,
huutokaupassa voi tarjota myös rahaa.
Aspire Lounge Swissport Schengen-alue Diners Club,
Priority Pass tai Eurocard Gold
19 euroa / käynti suomalaisella Dinersilla,
25 euroa / käynti Eurocardilla
tai Priority Pass -jäsenyys
Almost Home -lounge SSP Finland Non-Schengen -alue Diners club
tai Priority Pass
19 euroa / käynti suomalaisella Dinersilla
tai Priority Pass -jäsenyys
Fly Inn -ravintola SSP Finland Schengen-alue Priority Pass Ei perinteinen lounge, mutta Priority Pass -käyntikertaa vastaan voi lunastaa buffetin.

Huom. SAS:n loungeen sisäänpääsyn ostaminen edellyttää SAS:n lentolippua. Nykyään myös Finnair edellyttää voucherilla sisääntulevilta Finnairin tai Norran operoimaa lentoa ja voucherit ovat yleensä voimassa vain ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Finnair Plus -pisteillä ostettu sisäänpääsy-voucher oli etenkin ennen hyvä vaihtoehto. Voucherin sai pienellä pistemäärällä + 20 eurolla. Nykyään voucher on kalliimpi, ja sen käyttö ei ole sallittua ruuhka-aikoina. Tämä rajoittaa merkittävästi sisäänpääsymahdollisuuksia. Muistikuviemme mukaan Finnair ei ennen myöskään rajoittanut voucherilla sisäänpääsyä vain omille asiakkailleen vaan sisään pääsi minkä tahansa lentoyhtiön lipulla.

Mielestämme Finnairin lounge-voucherit eivät nykyisten rajoitusten valossa ole enää kovin houkutteleva vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin seurata Finnairin markkinointia, silloin toisinaan vouchereita myydään kaksi yhden hinnalla, jolloin hinta on kilpailukykyinen.

Loungeja kannattaa vakavasti harkita lentoaseman ravintoloiden korvikkeina. Jokaisen kannattaa miettiä, mikä on itselleen paras tapa hankkia pääsyoikeus. Tähän vaikuttaa usein matkustamisen määrä, ja esimerkiksi se, mitä luottokortteja omistaa. Sisäänpääsytapa vaikuttaa lisäksi siihen, mitkä lounget ovat käytettävissäsi.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla Finnair Lounget ovat erityisen tyylikkäitä, mutta kuten kerroimme, näihin on kuitenkin vaikea päästä ilman Finnairin lentolippua. Schengen-alueen ulkopuolelle matkustaessa paras valinta onkin Almost Home -lounge, joka on saanut paljon positiivista julkisuutta. Suosittelemme kokemaan tämän, jos et vielä ole siellä ollut.

Lounget muilla lentokentillä

Suomen muilla lentoasemilla ei vastaavia loungeja valitettavasti ole. Onneksi kuitenkin lähes kaikilta maailman suurimmilta lentokentiltä lounget löytyvät, ja niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Olemme kirjoittaneet arvosteluja mm. seuraavista loungeista:

Englanninkielisellä osiollamme arvosteluja on enemmän.

Kokeile loungeja edulllisesti

Matkailijalle, jolla ei ole pääsyä loungeihin luottokorttien tai lentolippujen kautta, suosittelemme muutamaa edullista vaihtoehtoa.

Helsingin lentoaseman Schengen-puolen Aspire Loungeen voit ostaa kertasisäänpääsyn Lounge Pass -yritykseltä* hintaan 22 puntaa. Lounge Pass myy lounge-sisäänpääsyjä myös muille suurille kentille jopa alle 20 punnan hintaan. Näissä vouchereissa ei yleensä ole mitään rajoituksia ruuhkatuntien suhteen ja ne on mahdollista myös peruuttaa suunnitelmien muuttuessa. Tällöin rahat palautetaan. Suosittelemme kuitenkin lukemaan ehdot ennen ostotapahtumaa, sillä niihin on saattanut tulla muutoksia viime tarkistuksemme jälkeen.

Non-Schengen alueen Almost Home -loungeen voi ostaa sisäänpääsyn LoungeBuddyn* kautta hintaan 34 euroa. LoungeBuddyllä on laaja valikoima loungeja myös muualla maailmassa, joten palvelun valikoimaan kannattaa tutustua. Edellisen kerran palvelun käyttöehdot tarkastaessamme lounge-vouchereihin sisältyi ilmainen peruutusoikeus, mutta suosittelemme varmistamaan peruutusehdot ostaessa.

Sisäänpääsyn Aspire Loungeen voit ostaa täältä* hintaan 22 puntaa (noin 25 euroa).
Sisäänpääsyn Almost Home Loungeen voit ostaa täältä* hintaan 34 euroa.

Hinnat tarkastettu 29.9.2018 ja ne ovat saattaneet muuttua.

Säännöllisesti loungeissa vieraileville niin Suomessa tai ulkomailla suosittelemme Priority Pass -korttia*, joka on saatavana eri tasoisena. Halvimmassa kortissa maksat jokaisesta vierailusta erikseen ja kallein kortti (399 euroa) sisältää rajoittamattomat lounge-vierailut.

Turustu myös kirjoittamaamme luottokorttivertailuun, sillä joihinkin luottokortteihin kuuluu ilmainen Priority Pass -jäsenyys. Lisäksi olemme keränneet listan muista hyvistä ja luotettavista itsekin käyttämistämme matkailuun liittyvistä palveluista.

Helsingin lentoaseman lounget Pinterest

Piditkö artikkelista? Jos kyllä, haluaisitko lisätä yllä olevan kuvan Pinterestiin?

Laadukkaampi ja turvallisempi matka

Huoletonta matkustamista...

Me kaikki toivomme matkan sujuvan hyvin. Valitettavasti matkan tapahtumat eivät aina ole toivottuja. Viisaana matkaajana voit vähentää riskejäsi hankkimalla matkavakuutuksen. Lue matkavakuutusartikkeliimme tai mikset pyytäisi tarjousta World Nomadsilta*.

Säästä rahaa kohteeseen...

Matkabudjettia on helppo pienentää hintoja vertailemalla, ja siten säästät rahaa itse kohteeseen! Hotelscombined.com* ja Skycanner* ovat kaksi suosikkityökaluamme.

Palkitse itsesi...

Aloita matkasi mukavasti jo lentoasemalla. Kutsu itsesi lentokenttä-loungeen ostamalla edullinen kertasisäänpääsy Lounge Pass -palvelusta* tai hanki rajattomat sisäänpääsyt Priority Passilta*.

Päivitämme artikkeleja saadessamme lisää tietoa. Tätä artikkelia on päivitetty viimeksi 04.03.2019.

Kommentit (0)

Lisää kommentti


Sallitut HTML-tagit: <b><i><br>
Kommentti: