SHARE

Aloita matkasi mukavasti loungessa

Lounge Pass

Kertasisäänpääsy loungeen sopii parhaiten silloin tällöin matkaavalle. Tutustu Lounge Pass -palvelun laajaan edulliseen lounge-valikoimaan.

Priority Pass

Suosittelemme säännöllisiä matkaajia hankkimaan lounge-jäsenyyden, joka sisältää rajattomat vierailut. Tutustu tämän hetken jäsenyystarjouksiin Priority Pass -sivustolla.

Helsinki-Vantaaa lounget

Oletko jo lukenut Helsingin lentoaseman lounge-oppaamme? Tutustu artikkeliin ja etsi itsellesi sopivin lounge.

Norwegian Shuttle Airplane
Image courtesy of Norwegian Air Shuttle

Analyysi Norwegian Reward - bonusohjelmasta

  • Finnoy Travel
  • 3. tammikuuta 2017 - 5 min lukemista

Tämä sivu sisältää linkkejä kumppaniemme palveluihin. Linkkien klikkaaminen on ilmaista, mutta saatamme saada pienen korvauksen kumppaniltamme. Tutustu mainospolitiikkaamme saadaksesi lisätietoa.

Bonusohjelmien perusteet

Lentoyhtiöiden bonusohjelmat, joka Norwegian Rewardkin on, eivät ole uusi ilmiö. Idea on hyvin yksinkertainen: kerää pisteitä lentämällä ja lunasta palkintolentoja kerätyillä pisteillä. Perusideaa on vuosien kuluessa kuitenkin laajennettu. Nykyään pisteitä voi kerätä yhteistyökumppanien kautta, ja niillä voi lunastaa muitakin palkintoja kuin lentoja.

Norwegian Reward -ohjelma

Päätimme tutustua uusimman tulokkaan Norwegian Reward -ohjelman pääkohtiin ja poimia esiin sen hyviä ja huonoja puolia. Teimme vertailua perinteisiin bonusohjelmiin sekä laskimme todellisia hyötyprosentteja. Huomasimme heti alkuun, että vertailu on hankalaa, koska ohjelmien säännöt ovat monimutkaiset. Esittelemme kuitenkin tässä artikkelissa tärkeimmät havaintomme.

Norwegian Reward -ohjelma rikkoo pitkään jatkuneen perinteen uudenlaisella konseptillaan. Ohjelmassa ei kerätä perinteisiä lentomaileja vaan Cashpointseja, jotka käytännössä ovat Norjan kruunuja. Näillä on mahdollista ostaa Norwegianin palveluita aivan kuten tavallisella rahalla. Mielestämme onkin erityisen selkeää, että kerätyt bonukset ovat rahaa, jolla ei ole käyttörajoituksia ohjelman sisällä. Näillä voi maksaa myös veronluonteisia maksuja. Perinteisten lentoyhtiöiden bonusohjelmissa on ollut hankala määrittää, mitä pisteillä lopulta saa. Niiden palkintolentojen pistehinnat muuttuvat usein, eikä pisteillä yleensä voi maksaa lentokenttäveroja. Pisteiden arvoa on usein myös alennettu, koska pisteitä ei ole sidottu mihinkään perinteiseen valuuttaan.

Norwegian Reward -ohjelman tasot

Pisteiden keräämisen lisäksi Norwegian Reward -ohjelmassa on tasoja kuten perinteisissäkin ohjelmissa: jokaisen vuoden sisällä lennetyn 6 lennon jälkeen voit valita lisäpalkinnon, joka on voimassa vuoden eteenpäin. Tämän voi karkeasti rinnastaa perinteisten bonusohjelmien tasoluokitukseen (hopea, kulta...). Palkintoja ovat mm. ilmainen matkalaukun kuljetus tai vaihtoehtoisesti 2 prosentin lisäbonus jokaisesta lennosta. Palkinnot ovat voimassa vuoden, ja niitä voi käyttää pääsääntöisesti rajoituksetta. Palkintojen lunastamisjärjestyksessä on kuitenkin huomattavia rajoitteita. Ensimmäinen palkinto ei esimerkiksi voi olla oikeus kuljettaa matkalaukkua ilmaiseksi.

Analyysi bonusohjelman takaisinmaksusta

Mietimme, miten voimme verrata ohjelmien tuottamaa hyötyä. Päätimme yksinkertaisesti laskea arvioita takaisinmaksun suuruudesta eli bonusprosenteista.

Norwegian Reward -ohjelmassa lentoihin käytetystä rahasummasta bonusta saa perustasolla 2 prosenttia. Bonus muutetaan tilille Norjan kruunuiksi eli yrityksen omilla termeillä Cashpointseiksi. Summa lasketaan lennon verottomasta hinnasta. Tarjouslennoissa takaisinmaksu voikin tämän vuoksi jäädä selvästi alle prosentin, kun lentolipun hinnasta vähennetään verot ennen takaisinmaksun laskemista.

Esimerkiksi menopaluulennostamme Helsingistä Rovaniemelle (tarjoushinta 50€) Cashpointseja ansaitsee noin 4. Tämä vastaa 0,9 prosentin palautusta eikä suinkaan mainostettua 2 prosenttia (ks. taulukko 1). Vuoden sisällä lennetyn kuuden lennon jälkeen bonustaso nousee 2 prosentista 4 prosenttiin. Uusi taso on voimassa seuraavan vuoden. Käytännössä bonuksen määrä tällöin tuplaantuu, mutta lentokenttäveroista johtuen todellinen takaisinmaksu tällöinkin jää pieneksi. Jos kuitenkin matkan maksaa Bank Norwegianin luottokortilla bonusta saa 3 prosenttiyksikköä lisää. Tällöin 6 lennon jälkeen bonustaso Bank Norwegianin kortilla maksettaessa on 2+2+3 prosenttia eli 7 prosenttia. Tällöin takaisinmaksu on jo selvästi suurempi. Vaikka ohjelman tasoluokitus nousee perinteisiä ohjelmia nopeammin, on sen tuomat edut alussa vähäiset.

Taulukko 1. Karkea vertailu takaisinmaksusta tarjoushintaisen Rovaniemen lennon osalta.
Reitti Lentoyhtiö Bonustaso Ostohinta Ansaittu pisteitä Pisteiden arvo euroissa Hyötyprosentti
Helsinki - Rovaniemi - Helsinki (perustaso) Norwegian Perus 2% 50 euroa 4 Cashpoints 0,44 euroa 0,88 %
Helsinki - Rovaniemi - Helsinki Finnair Classic 80 euroa 500 pistettä 2,10 euroa 2,6 %
Helsinki - Rovaniemi - Helsinki (korotettu taso) Norwegian Korotettu 2% + 2% + 3% 50 euroa 14 Cashpoints 1,60 euroa 3,1 %
Helsinki - Rovaniemi - Helsinki Finnair Silver 80 euroa 550 pistettä 2,32 euroa 2,9 %

Vertailu Finnair Plus -ohjelmaan

Vertailun vuoksi laskimme, miten paljon hyötyä saa Finnairin tarjoushintaisesta menopaluulennosta Rovaniemelle. Pisteitä ansaitsee 500. Palkintolennon lunastamiseen Rovaniemelle tarvitaan 19000 pistettä. Jos palkintolennon verottomaksi arvoksi lasketaan esimerkiksi 80 euroa, 500 pisteen arvoksi tulee 2,10 euroa. Näin ollen 80 euron tarjouslennon takaisinmaksuksi tulee noin 2,6%. Silver-tasolla takaisinmaksu olisi 2,9%. Tulee kuitenkin huomioida, että Finnair Plus -ohjelmassa pisteiden arvo riippuu lunastetun palkinnon suuruudesta, ja edellä mainittu laskelma osoittaa lähinnä takaisinmaksun alarajaa. Perinteisen bonusmallin takaisinmaksuprosentti saattaakin olla selvästi Norwegian Reward -ohjelman bonusta suurempi erityisesti, jos pisteillä lunastaa kalliimman lennon. Tällöin takaisinmaksuprosentti voi olla moninkertainen. Perinteisten ohjelmien takaisinmaksua on todella vaikea laskea niiden monimutkaisuuden vuoksi.

Onko Norwegian Reward parempi kuin perinteinen lentomailiohjelma?

Tekemiemme havaintojemme perusteella Norwegianin bonusohjelma ei ole erityisesti tavallisia bonusohjelmia parempi. Takaisinmaksu vähän lentävälle jää pieneksi. Ohjelma on kuitenkin helppo ymmärtää ja hyvin tuotteistettu. Paljon lentävä saa enemmän rahallista hyötyä lisäpalkinnoilla, joita ovat mm. ilmainen matkalukun kuljetus, priority security ja ilmainen istuinpaikan valinta. Selvä puute Norwegian Reward -ohjelmassa on lounge-pääsyn puute kaikilla tasoilla. Paremmille tuottoprosenteille pääsee kuitenkin perinteisiä ohjelmia kuten Finnair plussaa käyttämällä.

Kokemuksemme on lisäksi osoittanut, ettei pelkästään lentämällä ansaitse lentobonusohjelmissa parhainta hyötyä. Paremmat hyödyt tulevat yhteistyökumppanien kautta. Norwegian Reward -ohjelmankin hyöty kasvaa merkittävästi, kun sen yhdistää Bank Norwegian -luottokorttiin. Tällöin kaikista ostoksista saa (siis mitä vaan ostaessa!) 1 prosentin bonuksen. Lisäksi kortilla voi maksaa Norwegianin lentoja ilman palvelumaksua, ja kortti antaa Low Fare -lippuihin 3 prosentin lisäbonuksen. Lisäbonus ei kuitenkaan ole mainostetu 5% vaan ainoastaan 3%-yksikköä lisää normaaliin bonukseen.Tämäkin luonnollisesti lasketaan verottomasta hinnasta eli sen hyöty halvoissa lennoissa jää pieneksi.

Norwegian Reward -pisteitä voi saada myös myös yhteistyökumppanien kautta. Mm. Rocketmiles-hotellivarauspalvelu tarjoaa toisinaan promootiobonuksia ensimmäisestä varauksesta. Näihin kannattaa tarttua, sillä kertahyötyinä niiden takaisinmaksu on merkittävä. Muutoin Rocketmiles on sen verran kallis hotellien varaamisportaali, ettei sitä suositella käytettäväksi.

Analyysimme loppupäätelmä

Vertailumme paljasti, ettei Norwegianin hyvin tuotteistettu ja houkutteleva bonusohjelma ole erityisesti kilpailijoitaan parempi. Vertailumme perustui Low Fare -lippujen käyttämiseen; kalliimmissa lipuissa hyöty on merkittävästi isompi, mutta myös liput maksavat paljon enemmän. Ohjelma on kuitenkin selkeä ymmärtää ja raikkaan erilainen. Pisteitä ei juuri lentämällä ansaitse, mutta yhteistyökumppanien kautta pisteiden määrä karttuu nopeasti. Tällöin ohjelma on varmasti käyttämisen arvoinen. Mielessä on kuitenkin hyvä pitää, että kaikki mainostetut prosentit lasketaan lentojen verottomasta hinnasta, eli todellinen hyöty on selvästi mainostettua vähäisempi. Ajantasaisinta tietoa ohjelmasta löydät yrityksen omilta webbisivuilta.

Avainsanat: , ,
Kohde: Suomi

Aloita matkasi mukavasti loungessa

Lounge Pass

Kertasisäänpääsy loungeen sopii parhaiten silloin tällöin matkaavalle. Tutustu Lounge Pass -palvelun laajaan edulliseen lounge-valikoimaan.

Priority Pass

Suosittelemme säännöllisiä matkaajia hankkimaan lounge-jäsenyyden, joka sisältää rajattomat vierailut. Tutustu tämän hetken jäsenyystarjouksiin Priority Pass -sivustolla.

Helsinki-Vantaaa lounget

Oletko jo lukenut Helsingin lentoaseman lounge-oppaamme? Tutustu artikkeliin ja etsi itsellesi sopivin lounge.

Kirjoita kommentti

1000
Raahaa kuvat tähän (max 3)

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Ole ensimmäinen!
Uutiskirjeen tilaaminen

Pysy kuulolla!

Tilaamalla uutiskirjeemme saat tietoa uusista hyödyllisistä artikkeleistamme.

Käsittelemme sähköpostiosoitettasi tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

Scenery from El Hierro