Finnoy Travel Logo
Finnoy Travel - matkatarinoita ja vinkkejä
Lentokone liikennemerkki

Jos matkustat paljon, on vain ajan kysymys, milloin lentosi on myöhässä tai peruutettu. Tällöin on hyvä tuntea omat oikeutensa.

Mitä tehdä, kun lentosi on myöhässä tai peruutettu?

 • Finnoy Travel
 • Päivitetty: 10.04.2021 | 3. helmikuuta 2018
 • English version

Tämä sivu sisältää linkkejä kumppaniemme palveluihin. Linkkien klikkaaminen on ilmaista, mutta saatamme saada pienen korvauksen kumppaniltamme. Tutustu mainospolitiikkaamme saadaksesi lisätietoa.

Sisällys

 1. Lentoyhtiön huolenpitovelvollisuus: mitä se tarkoittaa?
 2. Lento myöhässä: miten toimia?
 3. Korvausten hakeminen myöhästyneestä tai peruutetusta lennosta
 4. Lentokorvausten saaminen ei ole helppo nakki
  1. Kokemuksiamme EU261-säännöksen soveltamisesta
 5. Korvaukset kannattaa hakea

Jos saavuit tälle sivulle etsiessäsi ohjeita Thomas Cookin konkurssista aiheutuneisiin ongelmiin, artikkelista ei välttämättä ole hyötyä. Koska tilanne on poikkeuksellinen, EU261-myöhästymis/peruutuskorvauksia tuskin lentoyhtiö maksaa, ja suosittelemmekin vain seuraamaan ja noudattamaan KKV:n ohjeita.

On melko tavanomaista, että lennot ovat silloin tällöin myöhässä tai peruutettu kokonaan. Syynä voi olla lentoyhtiön sisäinen ongelma tai poikkeaman syy voi olla lentoyhtiön ulottumattomissa kuten huonon sään aiheuttamat liikennerajoitukset tai ruuhka ilmatilassa. Jos myöhästymisen tai peruutuksen syy on lentoyhtiön, saatat olla oikeutettu rahalliseen korvaukseen. Jos kyse on ylivoimaisesta esteestä kuten huonosta säästä, korvausvelvollisuutta ei ole. Lentoyhtiö on tällöinkin velvollinen kuljettamaan sinut määränpäähäsi ja pitämään sinusta huolta odotusaikana. Nämä EU261-säännöt koskevat erityisesti EU:n sisäisiä lentoja eli esimerkiksi lentoja, joiden operoijana on Finnair tai Norwegian..

Myöhästymisten ja peruutusten lisäksi lennolle pääsyn epääminen, aikataulun muutokset ja lennolta poistaminen voivat johtaa oikeuteen saada korvauksia. Suosittelemme lukemaan yksityiskohdat korvaussäännöistä EU:n lentomatkustajan oikeuksista. Sivusto kertoo myös yksikäsitteisesti, mitä EU:n ulkopuolisia lentoja säännöstö koskee.

Lentoyhtiön huolenpitovelvollisuus: mitä se tarkoittaa?

Lentomatkustajan oikeudet määräävät lentoyhtiölle velvollisuuden huolehtia sinusta, kun kaikki ei mene putkeen. Jos joudut odottamaan lennon lähtöä pitkään aikataulun mukaisen lähtöajan jälkeen, sinulla on oikeus saada ruokaa ja juomaa. Tämä annetaan usein ravintolakuponkina, jonka voit käyttää lentoasemalla haluamassasi paikassa. Jos odottamaton viivästys kestää yön yli, sinulla on oikeus saada riittävän laadukas hotellimajoitus yöksi. Lentoyhtiön tulee tarjota kuljetus majoitukseen. Hotelliyön tulee sisältää myös ruoat ja muut välttämättömät sinulle kohdistuvat kulut. Huomioi kuitenkin, että nämä oikeudet ovat voimassa vain, kun lento on myöhässä tai peruutettu. Jos itse varaat yön yli kestävän koneenvaihdon, maksat majoittumisen kulut itse.

Kun aikataulusta poikkeaminen johtuu lentoyhtiöstä esimerkiksi teknisen vian vuoksi, matkustajalla on pääsääntöisesti oikeus huolenpidon lisäksi rahakorvaukseen, joka on 250 - 600 euroa riippuen lennon pituudesta. Tekniset viat ovat usein lentoyhtiön oman vaikutusvallan alla, joten ne eivät silloin sulje pois lentoyhtiön korvausvelvollisuutta. Epätavallinen tekninen vika kuten ajoneuvon törmääminen lentokoneeseen lastauksen aikana sulkee lentoyhtiön korvausvelvollisuuden pois.

Lento myöhässä: miten toimia?

 • Tunne EU:n lentomatkustajan oikeutesi jo ennen matkaa.
 • Jos lennon peruutus tai aikataulun muutos tapahtuu jo viikkoja ennen matkaa, tällöin oikeutesi ovat pienemmät. Tällöin tärkeintä on neuvotella lentoyhtiön kanssa ja yrittää löytää kompromissi. Pyydä korvaavaa lentoa sinulle sopivana ajankohtana ja pyydä lentoyhtiötä korvaamaan mahdolliset muutoksen sinulle aiheuttamat lisäkulut.
 • Kun epäonninen tapahtuma sattuu kohdallesi matkan aikana, neuvottele heti lentoyhtiön kanssa ratkaisusta. Lentoyhtiön kotilentoaseman ulkopuolella harvoin löydät lentoyhtiön omaa edustajaa, joten soittaminen lentoyhtiön asiakaspalveluun on usein paras ratkaisu. Kirjaa ylös lentoyhtiön vastaukset. Muista, että sinulla on oikeus päästä määränpäähäsi. Jos viivästys on pitkä, lentoyhtiön tulee pitää sinusta huolta. Mikä tärkeintä, kirjaa ylös tarkat kellonajat ja syy poikkeamaan.
 • Saapuessasi määränpäähäsi, kirjaa ylös kellonaika, jolloin lentokoneen ovi aukeaa kohdelentoaseman portilla. Viivästys lasketaan nimittäin koneen saapumishetken suhteen. Tee korvausvaatimus melko nopeasti saapumisesi jälkeen. Korvausvaatimuksessa voit anoa rahallista kertakorvausta sen ehtojen täyttyessä ja kaikkia myöhästymisen aiheuttamia ylimääräisiä kuluja. Kertakorvausta ei saa, jos kyse on ollut ylivoimaisesta esteestä.
 • Jos myöhästyminen on pitkä, sinulla saattaa myös olla oikeus peruuttaa lentomatkasi kuluitta. Tällöin saat rahat takaisin käyttämättömistä lipuistasi ja lentoyhtiön tulee kuljettaa sinut veloituksetta takaisin lähtöpaikkaasi.
 • Ole kärsivällinen. Käyttäydy asiallisesti.

Korvausten hakeminen myöhästyneestä tai peruutetusta lennosta

Myöhästymis- tai peruutuskorvauksen hakeminen EU261-säännöksen pohjalta saattaa olla hankala prosessi. Joka kerta, kun poikkeama on ollut lentoyhtiön toimien aiheuttama, suosittelemme korvauksen hakemista. Hakemuksen voi tehdä itse, jos sinulla on aikaa käydä hieman byrokraattista ja joskus hidastempoista kirjeenvaihtoa lentoyhtiön kanssa. Hakeminen tapahtuu tavanomaisesti lentoyhtiön kotisivujen kautta. Hakemuksen voi tehdä joillekin lentoyhtiöille suomen kielellä, mutta osa lentoyhtiöistä vaatii englannin tai paikallisen kielen käyttöä.

Olemme kohdanneet silloin tällöin myöhästymisiä ja peruutuksia, joista olemme matkan jälkeen hakeneet korvauksia lentoyhtiöltä. Ota meihin yhteys ja annamme vinkkejä korvaushakemuksen teossa.

Jos hakemusprosessin aikaan vievyys tai monimutkaisuus pelottaa, työn voi toki ulkoistaa korvaushakemuksiin erikoistuneille yrityksille. Suosituksemme on tehdä hakemukset aina itse, sillä näin saat koko korvauksen itsellesi. Työn ulkoistaminen on parempi vaihtoehto kuin hakemuksen tekemättä jättäminen.

Kenties tunnetuin korvausten saamisessa auttava yritys on AirHelp. Yritys hoitaa kaiken hakubyrokratian puolestasi, ja maksat palvelumaksun vain jos saat korvauksen. Palvelumaksu on 25% korvauksen suuruudesta. Jos korvausta ei tule, palvelu on ilmaista.

Epäselvissä tapauksissa voit tarkastaa AirHelpin* kannan korvaukseen helposti. Sinun tarvitsee kertoa muutama perustieto lennostasi, ja AirHelp antaa arvion, oletko oikeutettu korvauksiin. Korvauksia voi hakea vielä vuosien päästä lennon aikataulullisen lähtöajan jälkeen, joten ei haittaa, vaikka lentosi olisi tapahtunut parikin vuotta sitten.

Olemme käyttäneet AirHelpiä tarkastaaksemme, olemmeko olleet oikeutettuja korvauksiin. Lopulta olemme kuitenkin hakeneet korvauksia itse, koska olemme olleet valmiita käyttämään hakuprosessiin omaa aikaamme.

Lentokorvausten saaminen ei ole helppo nakki

Haluamme kuitenkin kertoa, ettei korvausten saaminen ole mitenkään helppoa EU261-säädöksen perusteella. Hakemus tulee tehdä huolella ja lentoyhtiön vastaaminen saattaa kestää hyvinkin pitkään. Sinun tulee tietää, mitä olet tekemässä ja olla todella kärsivällinen. Lentoyhtiöt todennäköisesti hylkäävät ensimmäisen hakemuksesi tökeröön tekosyyhyn vedoten, ja tällöin ainoa järkevä vaihtoehto on jatkaa keskustelua.

Kokemuksiamme EU261-säännöksen soveltamisesta

 • Air Berlinin lentomme Berliinistä Helsinkiin peruutettiin 2 kuukautta ennen matkaa, ja meidät siirrettiin illan viimeiselle lennolle. Koska peruutus tapahtui ajoissa, emme olleet oikeutettuja kertakorvauksiin. Haimme lentoyhtiöltä korvauksena Berliinissä syödyn ylimääräisen aterian hinnan ja taksikulun lentokentältä kotiin Suomessa. Lentoyhtiö maksoi nämä riidattomasti.
 • Air Balticin lentoyhteytemme myöhästyi 12 tuntia teknisen vian vuoksi. Haimme välillisiä kuluja ja 400 euron kertakorvausta. Lentoyhtiö kieltäytyi korvaamasta. Pyysimme asian selvitystä saksalaisen sovitteluelimen kautta. Lentoyhtiö muutti tämän jälkeen mielensä ja maksoi korvauksen pyyntömme mukaisesti.
 • Finnairin lennolla Lontoosta Helsinkiin Finnair Plus -pisteillä maksettu business-lippu downgradattiin economy-luokkaan. Haimme korvauksia EU261-sääntöihin vedoten. Finnair hylkäsi hakemuksemme. Asia on kuluttajariitalautakunnan käsittelyssä, mutta Finnair ei ole näyttänyt erityistä yhteistyöhalukkuutta.

Korvaukset kannattaa hakea

Suosittelemme tekemään korvaushakemuksen itse, kun olet mielestäsi oikeutettu korvauksiin. Tämä on oikeutesi, ja lentoyhtiöt varautuvat korvauskuluihin lippuhinnoissa. Varaudu kuitenkin prosessin hitauteen ja joskus myös monimutkaisuuteen. Toisinaan kärsivällisyys palkitaan.

Kommentoi, millaisia myöhästymiskokemuksia sinulla on? Kirjoitamme tai julkaisemme mielellämme muutamia tarkempia tapahtumakuvauksia. Ota yhteys meihin, jos haluat, että kirjoitamme laajemmin kokemuksestasi.

Koitko artikkelin hyödylliseksi? Jos kyllä, arvostamme artikkelin jakamista matkustaville ystävillesi.

Jos pidit tietoja hyödyllisinä tai mielenkiintoisina, mikset JAKAISI artikkelia perheesi ja ystäviesi kesken!

Avainsanat: , ,
Kohde:

Lue myös

Vinkkejä seuraavalle matkallesi...

Varaa hotellit luotettavalta sivustolta

On järkevää käyttää luotettavia hotellisivustoja. Suosittelemme eurooppalaista booking.comia, jonka sivut ovat käännetty myös suomen kielelle. Booking.com tarjoaa hyvät varausehdot, loistavaa asiakaspalvelua mutta hotellit ovat silti edullisia.

Varaudu yllätyksiin matkalla

Lentoyhtiö saattaa peruuttaa varauksesi yllättäen. Matkalla saattaa tapahtua myös muita epämieluisia asioita. Suosittelemme maksamaan matkan luotettavalla maksukortilla, joka antaa lisäturvaa, tuo säästöä ja on helppo käyttää. Hanki oma Komplett Bank Mastercard, johon kuuluu monipuolisia kuluttomia vakuutuksia.

Älä unohda lomakohteen retkiä

Matkustatpa lähelle tai kauas, lomalle kannattaa suunnitella ohjelmaa. GetYourGuiden kautta varaat edullisia aktiviteetteja vaikka matkan jokaiselle päivälle. Osallistuminen järjestetyille retkille on vaivaton tapa nauttia lomasta.

Lukijoiden kommentit (7)

 1. 09.02.2018 kello 8:08 UTC Anna | Tämä matka -blogi :

  Lomailimme vuonna 2017 vaihteessa Aasiassa ja meidän oli tarkoitus lentää kotiin 2.1.2017. Finnair kuitenkin perui paluulentomme. Syy oli Finnairin mukaan Suomen liikennelentäjäliiton (SLL) marraskuussa asettaman lisätöiden ja vuoronvaihtojen kielto.

  Tästä alkoikin sitten jo yli vuoden kestänyt riitely. Elämme nyt helmikuun 9. päivää vuonna 2018 Tarkistin juuri, mitä valitukselle kuuluu kuluttajanriitalautakunnassa. Se on edelleen tilassa: Kirjeenvaihto. Taidan joutua odottamaan korvauksiani vielä pitkään…

 2. 08.02.2018 kello 11:44 UTC Jenna / Enemmän kuin äiti :

  Me laitoimme juuri korvaushakemuksen vetämään AirHelpin kautta, kun lentomme Helsingistä New Yorkiin (EWR) oli juuri sen yli 3h myöhässä. AirHelp oli luottavainen korvauksen saamisen suhteen, mutta lopputulos nähdään muutaman kuukauden kuluessa. Toivon todella, että korvausvaatimus menee läpi, koska myöhästyneen lennon jälkeen olimme vielä 4 tuntia maahantulotarkastuksessa jumissa kentällä. Tämähän ei siis liity lentoyhtiöön mitenkään, mutta päivä oli kokonaisuudessaan niin kaamea, että mieltä lämmittäisi saada tuosta yli 3h lennon myöhästymisestä edes jotain hyvitystä... Ajankohtainen postaus siis :)

  1. 08.02.2018 kello 17:45 UTC Niko / Finnoy Travel :

   Kyllä korvauksen pitäisi mennä läpi. Saattaa olla, että se vain kestää. Norwegian saattaa käydä hankalaksi, jolloin asian selvittely kestää pidempään. Tällöin Airhelpistä on apua.
   Oma arvioni on, että lentoyhtiöt maksavat korvaukset helpommin, kun huomaavat vastapuolen osaavan pelin hyvin.

 3. 04.02.2018 kello 18:23 UTC Stacy Siivonen :

  Myöhästymisiä on vaikka kuinka paljon, firmakin on sama: Norwegian. Ensimmäisen kerran oli lumimyrsky Euroopassa ja Szczecin-Goleniowin kentän sijasta laskeuduttiinkin Berliinin Schönefeldiin. Sieltä sitten keplottelin Szczeciniin, muta ilmaista ei ollut, kaksikymppiä maksoi. Norwegian suostui maksamaan kulut.
  Nyt lento Dubliniin oli melkein kaksi tuntia myöhässä ja syynä oli se, ettei hanoista tullut vettä. Koneeseen otettiin insinööri korjaamaan vikaa ja aikaa kului. Hakemus vetämässä.

  1. 05.02.2018 kello 19:51 UTC Niko / Finnoy Travel :

   Kiitos kommentistasi.
   Mielenkiintoisia tapauksia. Hanoista veden tulemattomuus kuulostaa selvästikin lentoyhtiön ongelmalle. Siitä korvauksia saattaisi tulla, mutta jos myöhästyminen oli alle 2 tuntia, mahdollisuudet valitettavasti ovat aika huonot. Raja Dublinin lennolla taitaa olla 3 tuntia.

 4. 04.02.2018 kello 11:51 UTC Katariina/Maisemajahdissa :

  Menneen kahden viikon aikana minulla on nyt kaksi selkkausta lentoyhtiöiden kanssa, joista kummassakaan en valitettavasti ole oikeutettu mihinkään korvauksiin. Ensimmäisessä keississä jäin jumiin Arlandaan kahdeksaksi tunniksi, kun eka lento oli lumisateen takia pahasti myöhässä. Määränpäähän saavuin yhdeksän tuntia myöhemmin kuin alkuperäisen suunnitelman mukaan piti, mutta koska syynä on sää, niin korvauksia ei taida olla luvassa. Toisen keissi ei liity myöhästymisiin, vaan selkkaukseen ruumalaukun kanssa. Olin ostanut ruumalaukun lisäpalveluna lentoyhtiön nettisivuilta ja sain siitä vahvistuksen sähköpostiin ja veloitus meni varauksena luottokortilta. Kentällä kuitenkin selvisi, että käyttämälleni lentoyhtiökombolle ei voi tehdä ruumalaukun nettivarausta, vaan mun pitää maksaa ruumalaukku kentällä ja hinta on tietty tuplasti se mikä netissä. Nyt odottelen, että tuo luottokorttivaraus purkautuu ja saan ensin maksamani rahat takaisin.

  1. 05.02.2018 kello 19:48 UTC Niko / Finnoy Travel :

   Kiitos kommentista.

   Lumisateen vuoksi voi yrittää hakea korvausta ruoasta, jos sitä ei kentällä tarjottu. Muita välillisiä kuluja tuskin maksetaan, mutta toki voi yrittää. Valitettavasti korvauksia tällaisesta tilanteesta paljon saa.

   Matkalaukku-case kuulosti aika erikoiselle. Eiköhän ne rahat palaudu, mutta saattaa kestää.

Kirjoita kommentti

Uutiskirjeen tilaaminen

Pysy kuulolla!

Liittymällä postilistallemme saat nopeasti tiedon uusista hyödyllisistä artikkeleistamme.

Käsittelemme sähköpostiosoitettasi huolella tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

Scenery from El Hierro