Pysy kuulolla!

Liittymällä postilistallemme saat nopeasti tiedon uusista hyödyllisistä artikkeleistamme.

Sulje ikkuna

Käsittelemme sähköpostiosoitettasi huolella tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

Turvallinen ensimmäinen omatoimimatka

 • Finnoy Travel
 • Päivitetty: 27.07.2019 | 14. heinäkuuta 2017
Ryanair Plane
VERTAILE HINTOJA

Lentäminen Euroopan sisällä on yllättävän edullista. Ryanair on varteenotettava vaihtoehto edulliseen omatoimimatkustamiseen Euroopan sisällä.

Sisällys

 1. Valmismatkan ja omatoimimatkan ero
 2. Miksi valitsisin omatoimimatkan?
  1. Omatoimimatkan riskit
 3. Ongelmiin varautuminen
  1. Ongelmia lentojen kanssa
  2. Ongelma hotellivarauksen kanssa
  3. Passi katoaa, varkaudet ja yllättävät kriisitapahtumat kohteessa
  4. Terveysongelmat
 4. Mistä varaan lennot ja hotellit?
 5. Vinkkejä lentoasemalta hotelliin siirtymiseen
 6. Retket ja kiertoajelut matkakohteessa
 7. Hyödyllisiä linkkejä
 8. Loppusanat

Valmismatkan ja omatoimimatkan ero

Valmismatka on kokonaisuus, johon kuuluu kuljetus ja majoitus. Yleensä matkaan sisältyy myös muita palveluita. Toisin sanoen matkustaja ostaa itselleen valmiin järjestelyn matkaan kuuluvista asioista.

Valmismatkalle osallistuu yleensä joukko muita suomalaisia ja kohteessa usein on saatavilla suomalaisia opaspalveluja. Niin ikään mahdolliset retket ja muut palvelut ovat pääsääntöisesti suomen kielellä. Nämä seikat tekevät matkustamisesta (liiankin) helppoa.

Omatoimimatkalla matkustaja ostaa kaikki palvelut erikseen ja itsenäisesti. Lento ja hotelli voidaan ostaa toki pakettina samasta paikasta, mutta matkustajan katsotaan silti olevan omatoimimatkalla, jos matkalla ei ole erityistä matkanjärjestäjää. Valmismatkasta poiketen kohteessa ei välttämättä ole muita suomalaisia tai suomenkielisiä opaspalveluja.

Miksi valitsisin omatoimimatkan?

Omatoimimatka antaa etuja, joita saatat arvostaa.

Matka saattaa tulla selvästi halvemmaksi, jos osaat vertailla hintoja. Ostat vain tarvittavat palvelut, jolloin et maksa turhasta. Edullisuus ei kuitenkaan ole itsestään selvää omatoimimatkallakaan.

Matkalla sinulla on rajattomat valintamahdollisuudet. Et joudu valitsemaan kohdetta matkaesitteestä, vaan voit periaatteessa matkustaa minne tahansa. Voit majoittua missä tahansa vapaasti myynnissä olevassa hotellissa, kunhan hotellissa on vapaata tilaa ja se vastaa budjettiasi. Kohteessa et ole myöskään sidottu tiettyyn retkivalikoimaan, vaan järjestät itse ohjelmasi. Tämä tarkoittaa omien rajojen ylittämistä ja uuden oppimista.

Omatoimimatkalla lennät yleensä reittilennoilla. Kyseisten lentojen laatu erityisesti pitkillä matkoilla on selvästi tilauslentoja parempi. Monella kaukolentoyhtiöllä lentoihin sisältyy laadukas tarjoilu economy-luokassakin. Tämä valitettavasti harvoin pätee enää Euroopan lennoilla.

Omatoimimatkalla koet matkustavasi. Olet erilaisessa ympäristössä ilman suurta joukkoa muita suomalaisia. Joudut pakostakin tutustumaan paikallisiin asioihin ja ihmisiin paremmin.

Hong Kong

Omatoimimatkalla kohdevalikoima on lähes rajaton. Hongkong on turvallinen ja helppo omatoimimatkakohde.

Omatoimimatkan riskit

Omatoimimatkalla on myös kääntöpuolensa. Vapaus tuo mukanaan riskejä.

Vastaat matkalla itsestäsi. Ongelman sattuessa et voi ottaa yhteyttä matkaoppaaseen tai kysyä apua hotellin muilta suomalaisilta. Sinun tulee varautua etukäteen, miten toimit sairastuessasi tai joutuessasi esimerkiksi ryöstön uhriksi. Ensimmäinen omatoimimatka voikin olla jännittävä kokemus, mutta totut nopeasti.

Air Baltic B737 cabin

Air Baltic on monen Euroupan sisällä matkaavan valinta, sillä yhtiö lentää Suomessa myös Turkuun ja Tampereelle kilpailukykyisillä hinnoilla.

Ongelmiin varautuminen

Ongelmia lentojen kanssa

Lentäessäsi riittävän usein reittilennoilla on melko todennäköistä, että joudut joskus ongelmiin. Ongelmia saattaa erityisesti esiintyä, jos matkasi sisältää vaihtoyhteyden, ja lennot ovat itsenäisiä erillisiä varauksia.

Muista, että EU:n alueella sinulla on vahvat oikeudet lentomatkustajana. Jos myöhästyt perille pääsystä yli 3 tuntia lentoyhtiön hallinnassa olevan syyn vuoksi, olet oikeutettu rahalliseen korvaukseen. Lisäksi lentoyhtiön täytyy korvata sinulle monet välilliset kulut. Välilliset kulut tulee korvata myös silloin, jos myöhästyminen johtuu ylivoimaisesta esteestä kuten huonosta säästä.

Jos sinulla on vaihtoyhteys, joka kuuluu ostamaasi lentolippuun, lentoyhtiösi vastaa sen toteutumisesta ja mahdollisten ongelmien selvittelystä. Jos sen sijaan vaihtoyhteytesi koostuu kahdesta erillisestä lentovarauksesta, vastaat siitä itse. Tarkasta etukäteen, korvaako matkavakuutuksesi tällöin ylimääräiset kulut.

Ongelma hotellivarauksen kanssa

Tehdessäsi hotellivarauksen etukäteen eteen saattaa tulla tilanne, ettei hotellihuonetta kuitenkaan ole saatavilla saapuessasi kohteeseen. Hotelli saattaa kaikesta huolimatta olla täynnä tai majoituspaikka ei jostain syystä kelpuuta varaustasi.

Jos hotelliin saapuessasi sinulle ei voida antaa huonetta, neuvottele ensin hotellin kanssa. Pyydä korvaukseksi vastaavan tasoista tai parempaa samalla alueella olevaa toista hotellia. Pyydä hotellia maksamaan kaikki ylimääräiset kulut. Jos tämäkään ei auta, varaudu soittamaan hotellivarauspalveluun ja pyydä heitä auttamaan sinua ongelman kanssa. Viimeisenä vaihtoehtona hanki itsellesi kohteessa uusi hotelli ja ano korvauksia myöhemmin hotellilta tai hotellivarauspalvelulta.

Stressitasoasi voit vähentää lähettämällä hotelliin sähköpostia pari päivää ennen saapumistasi ja kysymällä, onko kaikki kunnossa. Näin saat tietää mahdolliset epätodennäköiset ongelmat jo etukäteen ja sinulla on aikaa ratkoa niitä.

Lyhyesti tiivistettynä: pidä mukanasi hotellivarauspalvelun yhteystiedot ja mieti, miten varaat kohteessa korvaavan hotellin, jos pahin toteutuu.

Passi katoaa, varkaudet ja yllättävät kriisitapahtumat kohteessa

Matkalla kuten Suomessakin saatat joutua rikoksen uhriksi. Jotta saisit korvauksia jälkeenpäin, tee aina ilmoitus paikalliselle poliisille. Tärkeää on, että tapahtumasta on kirjallinen todiste.

Passin kadotessa tai joutuessasi vakavampiin ongelmiin, voit aina pyytää apua Suomen tai muun EU-maan suurlähetystöstä. Tämän vuoksi selvitä etukäteen, miten saat yhteyden suurlähetystöön. Kriisitilanteita varten suosittelemme sinua tekemään matkustusilmoituksen ennen matkan alkua.

Terveysongelmat

Omatoimimatkalle ei tule lähteä ilman hyvää matkavakuutusta. Ota vakuutus, joka kattaa kaikki sairaanhoitokulut yllättävän terveysongelman ilmetessä.

Selvitä etukäteen, miten toimit sairastuessasi. Useat vakuutusyhtiöt tarjoavat SOS-palvelua, johon soittamalla saat välittömästi toimintaohjeet ongelman sattuessa. He varaavat puolestasi lääkärin ja antavat sinulle ohjeet, miten toimia. Hyödynnä tätä. Varmuuden vuoksi ota mukaasi vakuutusyhtiösi suosittelemien sairaaloiden yhteystiedot, jos tarvitset kiireellistä apua.

On oman harkintasi varassa, haluatko vakuuttaa myös matkatavarasi. Muista kuitenkin vakuuttaa itsesi.

Taiwan hot spring

Aasiaan matkustaessa on ehdottoman tärkeää, että vakuutukset ovat kunnossa. Vaikka kuvan trooppinen Taiwan on kaunis ja mukava matkakohde, mahdollisesti yllättävä trooppinen sairaus saattaa tulla kalliiksi ilman vakuutusta.

Mistä varaan lennot ja hotellit?

Ensimmäiselle omatoimimatkalle lähtiessäsi tärkeää on, että olet varannut lennot luotettavasta paikasta. Varaa ne joko lentoyhtiön omilta kotisivuilta tai esimerkiksi luotettavana pitämäsi matkatoimiston kautta. Jos sinulla ei ole kokemusta nettivarauspalveluista, voit katsoa suosituksiamme matkan varaamisen suhteen. Suosittelemamme palvelut ovat tunnettuja ja käytämme niitä itsekin.

Huomioi varausvaiheessa lentojen tiukat peruutusehdot. Maksa lennot ehdottomasti luottokortilla, niin olet paremmassa turvassa konkurssin sattuessa.

Air Baltic engine

Ulkomaalaisia lentoyhtiöitä ja koneenvaihtoja ei kannata pelätä. Air Baltic vie sinut moneen Euroopan kohteeseen tasaisen edullisesti.

Vinkkejä lentoasemalta hotelliin siirtymiseen

Kohteessa lentoasemalta hotelliin pääsee lukuisilla tavoilla. Parhaimmat vinkit saat kohdelentoaseman omilta kotisivuilta.

Google Maps tuntee hyvin maailman suurimpien kaupunkien joukkoliikennevaihtoehdot. Suosittelemme aina konsultoimaan Googlea, miten pääset lentoasemalta hotelliisi helposti. Jos budjettisi on suurehko, voit aina käyttää taksia. Taksit ulkomailla harvoin ovat Suomea kalliimpia.

Retket ja kiertoajelut matkakohteessa

Omatoimimatkalla kukaan ei ole järjestämässä sinulle retkiä nähtävyyksiin. Voit suosia paikallista joukkoliikennettä ja siirtyä nähtävyydestä toiseen Google Mapsin joukkoliikennevinkkejä käyttäen. Internetistä saa hyviä vihjeitä, mitä kohteessa kannattaa nähdä.

Akropolis

Omatoimimatkaajan kannattaa suosia paikallista joukkoliikennettä mennessään katsomaan nähtävyyksiä. Tämä on edullinen tapa tavoittaa tunnetuimmat nähtävyydet kuten Akropoliksen.

Jos haluat valita helpomman tien, voit suurissa kaupungeissa käyttää esimerkiksi kiertoajeluita, jotka vievät sinut nähtävyydestä toiseen. Tämä on hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta helppo.

Venice

Venetsiassa ei kiertoajeluita tarvita vaan voit kävellä nähtävyydestä toiseen.

Hyödyllisiä linkkejä

Listasimme tähän muutaman hyödyllisen linkin, jolla järjestät ensimmäisen omatoimimatkasi.

Loppusanat

Kirjoituksen tarkoitus on rohkaista sinua kokeilemaan omatoimimatkaa edes kerran, jos et sitä jo aiemmin ole tehnyt. Toiset kuitenkin arvostavat valmismatkan helppoutta enemmän, ja valmismatkat ovat myös loistava matkustustapa. Pidä kuitenkin mieli avoimena eri vaihtoehtojen osalta ja ehkä ensi kerralla teet ystäväsi kanssa omatoimimatkan.

Avainsanat: , , ,

Matkalle valmistautuminen

Säästä rahaa kohteeseen...

Parhaat hotellihinnat löydät HotelsCombined-palvelusta. Lentoyhtiöiden diilejä etsit kätevästi Skycannerilla.

Palkitse itsesi...

Aloita matkasi mukavasti jo lentoasemalla. Kutsu itsesi lentokenttä-loungeen ostamalla edullinen kertasisäänpääsy Lounge Pass -palvelusta tai hanki rajattomat sisäänpääsyt Priority Pass -jäsenyyydellä.

Aktiivinen loma...

Lomamatkat ovat tarkoitettu rentoutumiseen. Kokeaksesi enemmän osallistu retkille ja tapahtumiin. Valmistaudu jo kotona varaamalla korkealaatuisia aktiviteetteja GetYourGuide-palvelusta.

Kommentit (0)

Lisää kommentti


Sallitut HTML-tagit: <b><i><br>